Naslovnica Zagreb ZG Život

Ma daleko smo mi od Španjolske turističke top destinacije

Službeni policijski podaci pokazuju da se broj džepnih krađa u Zagrebu smanjio 32,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Tako je u prvih sedam mjeseci 2016. zabilježen 41 slučaj džeparenja.
19. kolovoza 2016. u 14:44 0 komentara 1520 prikaza
Krađa
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Rim, London, Pariz, Barcelona… Najpoznatija europska turistička odredišta san su snova svakog putoholičara, ali ujedno i raj za – džepare. “Novac, dokumente i tehnologiju držite uz sebe”, “Nije dobro vrijednosti čuvati u ruksaku na leđima”, “Ostati bez džeparca na putovanju noćna je mora, a bez putovnice još gore”... samo su neki od savjeta koje turistički djelatnici redovito dijele gostima. Od popisa opasnih autobusnih linija koje treba izbjegavati, kvartova koje treba zaobilaziti i lokala u koje ne treba zalaziti ponekad zaboli glava pa se postavlja pitanje je li sigurnost cijena koju vrijedi platiti za popularnost.

Zagreb koji se sve suverenije penje na listi omiljenih mjesta za odmor turistima tako, osim svoje ljepote i sadržaja, može ponuditi još jednu prednost – sigurnost. Iako su zagrebački turistički vodiči nedavno upozorili na džepare koji haraju centrom, grad se i dalje može pohvaliti svojim brojkama. Službeni policijski podaci pokazuju da se broj džepnih krađa u Zagrebu smanjio 32,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Tako je u prvih sedam mjeseci 2016. zabilježen 41 slučaj džeparenja. Tek 41, za razliku od, primjerice, Barcelone, gdje će, prema službenim podacima, svaki četvrti turist biti okraden. Španjolska top destinacija, naime, slovi kao jedan od najnesigurnijih gradova što se tiče džeparenja, a broj prijavljenih slučaja penje se na njih nekoliko tisuća – dnevno! Osim velikog broja krađa, treba istaknuti da, za razliku od Zagreba, gdje su lopovi uglavnom izolirani pojedinci, u mnogim velikim gradovima postoje organizirane skupine koje imaju razrađene taktike djelovanja. Za njih znaju svi osim turista koji svakodnevno nasjedaju na trikove. Tako se na putovanjima nikad na preporučuje podignuti novčanicu s poda. Ona vrlo vjerojatno nikome nije ispala nego je podmetnuta, a lopov samo čeka žrtvu koja će je podići kako bi od nje zahtijevao još veći iznos koji je navodno izgubio. Scene koje su u svijetu svakodnevica u Zagrebu su, srećom, još uvijek samo “filmske”.•

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.