Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANI LOVA

Luk i strijela uz ogrlicu od jelenskog rogovlja ili medun i čičoka? Ima svega!

Dani lova i ribolova
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/22
21.10.2017.
u 14:20

Više od 250 izlagača na Danima lova i ribolova te sajmovima zdravog življenja

Komad željeza u njegovim rukama za mjesec do dva dana postaje puška. I to onakva kakvu god želite. Jer Željko Rusan radi ih isključivo po narudžbi klijenata, i to po cijeni od devet tisuća kuna pa naviše. Puška se može izraditi i puno prije, u roku od pet dana. No, u ruke naručitelja dolazi tek za 60-ak jer je u Rusanovoj radionici u Mariji Bistrici golema gužva. Više od 95 posto izvozi, a izrađuje i sve dodatke i zamjenske dijelove te sa sinom Ivanom puške i servisira.

Somovi od metar i pol

Rusanovi su među izlagačima na Danima lova i ribolova na zagrebačkome Velesajmu, koji su počeli jučer i traju do nedjelje, jednako kao i sajmovi zdravog življenja, odnosno hrane, pčelarstva i alternative u susjednom paviljonu. Svi koji su jučer obišli jedan, otišli su i u drugi, a nudi se zabava za cijelu obitelj. Dok najmlađi mogu proučavati preparirane divlje životinje koje su stigle iz muzeja Hrvatskog lovačkog saveza ili izložbu zmija, a stariji puške, ženama se nudi i poseban nakit, od narukvica i ogrlica od kože i jelenskog rogovlja do naušnica od upaljača čahure, koji se izrađuje u zagrebačkom obrtu “N&J”. Mogu se isprobati i šeširi te drugi artikli “po najnovijoj lovačkoj modi”.

– Lovci više ne biraju isključivo zelenu boju, sad se ona kombinira sa smeđom, pa i plavom i crvenom. U trendu su i vodoodbojne hlače, koje ne upijaju tekućinu – kaže Martina Hendija iz austrijske tvrtke Kettner, u čijoj podružnici u Zagrebu drže odjeću.

Mogu se u paviljonima 7 i 7a vidjeti i velike preparirane ribe, poput štuke, smuđa i grgeča, pa i somovi od metar i pol, a neki će se okušati i u gađanju lukom i strijelom. Na sajmovima u paviljonu 5, pak, okupili su se proizvođači zdrave hrane u ekološkoj poljoprivredi, oni koji se bave alternativnom medicinom, ali i medari. Najtraženiji je kod pčelarke Jelene Fajdatić bio med od kestena te medun od bora, jele i smreke. – Posebno je zdrav onaj koji ima saće, koriste ga za grlobolju – kaže pčelarka.

Batata za kolače

Na štandu udruženja Zdravo Bilo Gore, koje okuplja četiri OPG-a iz Bjelovarsko-bilogorske županije, hit je čičoka, u narodu poznata kao divlji krumpir, te batata.

– Neke su vrste iznimno slatke pa se znaju stavljati u kolače – pojašnjava Mihael Valentić.

Sajmovi su okupili više od 250 izlagača, a predstavljaju se na izložbenoj površini od sedam tisuća kvadrata.

 

Komentara 1

2X
2Xgeneral
06:43 22.10.2017.

jel gazda jovan bio na svečanosti lovaca???? ili je postao lovina!! joooooovannnneeeeee, javi se dorh te traži!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije