Naslovnica Zagreb ZG Život

Luk i strijela uz ogrlicu od jelenskog rogovlja ili medun i čičoka? Ima svega!

Više od 250 izlagača na Danima lova i ribolova te sajmovima zdravog življenja
21. listopada 2017. u 14:20 1 komentara 673 prikaza
Dani lova i ribolova
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/22

Komad željeza u njegovim rukama za mjesec do dva dana postaje puška. I to onakva kakvu god želite. Jer Željko Rusan radi ih isključivo po narudžbi klijenata, i to po cijeni od devet tisuća kuna pa naviše. Puška se može izraditi i puno prije, u roku od pet dana. No, u ruke naručitelja dolazi tek za 60-ak jer je u Rusanovoj radionici u Mariji Bistrici golema gužva. Više od 95 posto izvozi, a izrađuje i sve dodatke i zamjenske dijelove te sa sinom Ivanom puške i servisira.

lovci Jedva ga istjerali Išli u lov pa se iznenadili onime što su pronašli u čeki: Ovo još nismo vidjeli!

Somovi od metar i pol

Rusanovi su među izlagačima na Danima lova i ribolova na zagrebačkome Velesajmu, koji su počeli jučer i traju do nedjelje, jednako kao i sajmovi zdravog življenja, odnosno hrane, pčelarstva i alternative u susjednom paviljonu. Svi koji su jučer obišli jedan, otišli su i u drugi, a nudi se zabava za cijelu obitelj. Dok najmlađi mogu proučavati preparirane divlje životinje koje su stigle iz muzeja Hrvatskog lovačkog saveza ili izložbu zmija, a stariji puške, ženama se nudi i poseban nakit, od narukvica i ogrlica od kože i jelenskog rogovlja do naušnica od upaljača čahure, koji se izrađuje u zagrebačkom obrtu “N&J”. Mogu se isprobati i šeširi te drugi artikli “po najnovijoj lovačkoj modi”.

– Lovci više ne biraju isključivo zelenu boju, sad se ona kombinira sa smeđom, pa i plavom i crvenom. U trendu su i vodoodbojne hlače, koje ne upijaju tekućinu – kaže Martina Hendija iz austrijske tvrtke Kettner, u čijoj podružnici u Zagrebu drže odjeću.

Mogu se u paviljonima 7 i 7a vidjeti i velike preparirane ribe, poput štuke, smuđa i grgeča, pa i somovi od metar i pol, a neki će se okušati i u gađanju lukom i strijelom. Na sajmovima u paviljonu 5, pak, okupili su se proizvođači zdrave hrane u ekološkoj poljoprivredi, oni koji se bave alternativnom medicinom, ali i medari. Najtraženiji je kod pčelarke Jelene Fajdatić bio med od kestena te medun od bora, jele i smreke. – Posebno je zdrav onaj koji ima saće, koriste ga za grlobolju – kaže pčelarka.

Batata za kolače

Na štandu udruženja Zdravo Bilo Gore, koje okuplja četiri OPG-a iz Bjelovarsko-bilogorske županije, hit je čičoka, u narodu poznata kao divlji krumpir, te batata.

– Neke su vrste iznimno slatke pa se znaju stavljati u kolače – pojašnjava Mihael Valentić.

Sajmovi su okupili više od 250 izlagača, a predstavljaju se na izložbenoj površini od sedam tisuća kvadrata.

Zimnica na Trgu Sretna turšija, ajvar od vrganja, pekmez od čilija... akcija Lovci štapovima tjeraju divlje svinje iz dvorišta Markuševčana divlje svinje u Markuševcu Markuševčani zavapili: Spasite nas od divljih svinja! Lovci im kažu: Zabranjen je lov u parku prirode

 

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • 2Xgeneral:

    jel gazda jovan bio na svečanosti lovaca???? ili je postao lovina!! joooooovannnneeeeee, javi se dorh te traži!!!