Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hitovi na štandu večernjaka

Ludilo na Interlibreru: 'Doma ne idemo bez 'Sinova', a na Interliber se vraćamo zbog 'Kralja Tomislava''

Zagreb: Reportaža s Interlibera
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/9
09.11.2023.
u 07:30

Popularni sajam knjiga obići možete do nedjelje, gužva je i na štandu Večernjeg lista. Hit je dvodijelni naslov “Franjo Tuđman – kronologija života i rada”, a po povoljnim cijenama nude se i “Bez reprize”, “Hrvatska u 30 priča”, “Cico – tak imam te rad”

Osnovci iz Varaždina dobili su važan zadatak od svoje razrednice. Trebaju pronaći “Sedam strana svijeta” Hrvoja Šalkovića, što nije nimalo jednostavno jer se moraju snaći u moru štandova Interlibera, najvećeg domaćeg sajma knjiga. Ove se godine održava u četiri paviljona Velesajma, 5, 6, 7 i 7a, a za svoj 45. rođendan okupio je 300 izlagača iz 13 zemalja. U šest dana trajanja, a obići se može do nedjelje, od ranog jutra preplavi ga more posjetitelja pa se računica po završetku događanja mjeri u rasponu broju stanovnika Rijeke i Osijeka jer Interliber je lani, govore podaci Velesajma, pohodilo oko sto tisuća ljudi iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Čitat ću s tatom, nogometni smo fanovi

Varaždinski đaci govore nam kako nikada nisu vidjeli toliko knjiga na jednom mjestu, a fokus na zadatak je teško zadržati jer im pogled svako malo bježi na šarena izdanja romana za mlade. – Osmjehuje mi se “Harry Potter” kojeg sam dosad posuđivala u knjižnici pa mislim da bih si posljednji nastavak mogla kupiti. A na štandu Lumena zamijetila sam i Potterovu kuharicu koja izgleda primamljivo – kaže Karla.

Njezin školski kolega Marin kući se ne može vratiti bez knjige “Sinovi” Andreja Maksimovića i Siniše Malusa koja je napisana u povodu 25. godišnjice osvajanja bronce na nogometnom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj te kao hommage treneru svih trenera Miroslavu Ćiri Blaževiću. – Tata mi je naložio da to moram uzeti pa ćemo zajedno čitati, obojica smo zaluđeni nogometom, ja aktivno i treniram. Mislim da će nam biti zanimljivo, u kolekciji imamo i autobiografiju Luke Modrića – objašnjava.

>>GALERIJA: Atmosfera na Interliberu

Zagreb: Reportaža s Interlibera
1/9

“Sinovi” se na Interliberu mogu kupiti za 17 eura i jedan su od hitova koji će sigurno razgrabiti, govore na štandu Večernjeg lista i 24sata, koji se nalazi u petom paviljonu.

– S obzirom na to da će u veljači biti godina dana od Ćirine smrti, nema sumnje da će ovo biti jedno od omiljenih štiva i podsjetnik na njegov neoborivi duh i impozantnu eru hrvatskog nogometa – ističu.

Ne treba zaobići, dodaju na štandu, ni knjigu “Hrvatska u 30 priča” Bože Skoke i Zvonimira Frka-Petešića, objavljenu u suradnji naklade Ljevak i Večernjaka, koja na potpuno drukčiji način progovara o našoj zemlji i ljudima, načinu života, posebnostima i manama, razlikama i sličnostima s drugim europskim narodima, a stoji također 17 eura. Od noviteta se ističe i “Bez reprize – drugi dio” legendarnog televizijskog voditelja i urednika te direktora Croatia Recordsa Miroslava Lilića, kao i Večernjakova knjiga godine “Cico – tak imam te rad” Tomislava Dasovića i Mladena Miletića.

Na štandu je dostupno više od 20 naslova po promotivnim cijenama, a među njima su i autobiografija Željka Bebeka “U inat svima”, biografija “Vrijeme je na njihovoj strani – 60 godina Rolling Stonesa”, roman “Le Petite Marie” Vjekoslave Huljić, ratni dnevnik generala Rahima Ademija “Samo istina”...

Magazin sa 180 stranica stiže danas

A pažnju umirovljenika Karla Dobrovića privukao je naslov “Franjo Tuđman – kronologija života i rada” generala Krešimira Kašpara, koji je sedam godina bio uz prvog hrvatskog predsjednika ili kao njegov pobočnik ili kao pročelnik Vojnog kabineta. Prikaz života i rada Franje Tuđmana bilježi njegovo djelovanje od preuzimanja dužnosti do smrti, raspoređeno je u dva dijela, a trenutačno je dostupan samo na Interliberu po cijeni od 20 eura.

– Odmalena sam ljubitelj povijesti, a s obzirom na to da sam 30 godina radio u Njemačkoj, onda mi zaslužena penzija u rodnom Zagrebu prolazi u čitanju – kaže Dobrović, a ekipa sa štanda govori nam kako se djelo generala Kašpara najviše i traži.

>>VEZANI ČLANCI: 

Dobrović se onamo planira vratiti jer želi nabaviti i magazin “Kralj Tomislav” koji obrađuje jednu od naših najprepoznatljivijih, ali i najmisterioznijih povijesnih ličnosti, a naslanja se na dokumentarno-igrani film u produkciji Večernjeg lista koji se snima u povodu 1100 godina Hrvatskog Kraljevstva. Magazin koji ima 180 stranica danas stiže na Interliber, gdje ga možete nabaviti za 12 eura, a od subote je na kioscima za 15.

Iako na sajmu uvijek vlada velika pomama za vrućim naslovima poput nove uspješnice Kristiana Novaka “Slučaj vlastite pogibelji” ili pak dva naslova “svježeg” nobelovca Jona Fossea “Jutro i večer” i “Septologija: Drugo ime”, neki su fokusirani na ponudu antikvarijata. Među njima je i Lidija Ljubičić, koja kaže da je “serijska skupljačica romantičnih posveta”.

– Zasad mi je najbolji ovogodišnji ulov “Emma” Jane Austen u kojoj se nalazi posveta jednog oca koji je knjigu očigledno poklonio kćeri za 18. rođendan, i to sedamdesetih godina. Za mene nema većeg bogatstva nego kada na Interliberu pronađem knjige koje u sebi nose poruke za čitatelja – zaključuje. 

>>VIDEO: Gužve ispred zagrebačkog HNK: Svi žele osjetiti božićni duh Orašara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije