Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimska služba - spremna

Ljutiti nas građani gađaju grudama, no ima i gospođa koje nam skuhaju kavu

14.11.2016., Zagreb - U Centralnoj bazi zimske sluzbe odrzana smotra zimske sluzbe. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
15.11.2016.
u 11:30

Na terenu će biti 259 ekipa, najviše dosad, a pripremljeno je 18 tisuća tona soli. Prije izlaska računaju i na Bandićeva odojka, a ako s čišćenjem zakažu, možete ih nazvati

U 15 baza raspoređeno je 259 ekipa, 24 više nego prošle sezone, koje će, čim prvi centimetri snijega prekriju Zagreb, ralicama i strojevima izići na ceste i baciti se na čišćenje 2569 kilometara gradskih prometnica. Radit će svoj posao djelatnici Zimske službe po najvećim mećavama, u vrijeme kad su baš oni Zagrepčanima krivi što pada snijeg, a sve to provodeći u ralicama po 12 sati, koliko traje jedna smjena.

Najosposobljeniji u Europi

Ništa od toga, kažu, ne pada im teško jer “od bijelog Zagreba rijetko je što ljepše”. Kao i od druženja s obitelji, a upravo to, kažu dečki iz Zimske službe, oni i jesu.

– Dobro, ne gleda mi ih se baš uvijek, ali sve su to baš momci na mjestu – kroz smijeh nam govori Ilija, jedan od djelatnika Zimske službe, koji zagrebačke ulice od snijega čisti posljednjih 38 sezona. Ima i godine za mirovinu, ali, kaže, od ekipe mu je teško otići.

– Laže, laže – smiju mu se kolege tapšajući “svog starca” po leđima. Ne bezveze, jer, kako kažu, upravo leđa dio su tijela koji si međusobno uvijek čuvaju.

– Prije vam je Zimska služba izgledala drugačije. Na ulicama je bilo manje automobila, a ljudi općenito nisu bili toliko nervozni. U posljednjih nekoliko zima znalo nam se čak dogoditi da su dečke napadali fizički, a grudanje vozila i glasne prijetnje gotovo su svakodnevica – govore djelatnici Zimske službe, ali priznaju, nije u njihovu poslu samo trnje. Ima i poneka ruža. I to doslovce.

– Gospođe nam znaju pokloniti tako neki cvijet ili nam skuhaju kavu, čaj ili kakao. Ali to su uglavnom starije dame, i to u kvartovima koji su dosta daleko od centra grada – objašnjavaju u Zimskoj službi. No, dodaju, i u Vlaškoj, Draškovićevoj i Savskoj Zagrepčani su posebno dobri prema njima. Vjerojatno zato što su u centru pa se njima snijeg uvijek prvima očisti, šale se raspoloženi djelatnici Zimske službe koji su se jučer, prvi put ove godine, postrojili i pred gradskim vlastima.

– Ovo je najosposobljenija zimska služba u Europi. Najviše ekipa dosad bit će na raspolaganju Zagrepčanima, a pripremljeno je i 18 tisuća tona soli – rekao je gradonačelnik Milan Bandić prilikom obilaska službe kojoj je prije odlaska na ovogodišnji prvi snježni teren obećao donijeti odojka.

Još će malo pričekati

S okrepom ili bez, kažu vozači ralica, posao će se morati odraditi.

– Očistiti moramo ukupno 13,5 milijuna kvadrata ulica, avenija i trgova, a smatraju li Zagrepčani da smo negdje zakazali, na našim internetskim stranicama točno mogu vidjeti koja je ekipa zadužena za njihov kvart te ih nazvati na direktni broj telefona, koji je ondje također dostupan – ističe Hasan Džombić, rukovoditelj Zimske službe.

Telefonske će pozive ipak još malo pričekati, barem ako je suditi po vremenskoj prognozi. Prve pahulje grad će zabijeliti najranije u prosincu.

– Sljedećih 14 dana očekuje nas toplije vrijeme, odnosno temperature će biti u skladu s mjesecom u kojemu se trenutačno nalazimo. Snijeg, međutim, možemo očekivati u prosincu, i to već na samom početku – objašnjava meteorologinja RTL televizije Dunja Mazzocco Drvar. 

 

Najgore zime: Tramvaji ostali u spremištima, bježalo se u javne grijaonice

1739./1740. Zima u Europi tada je trajala čak osam mjeseci, a u Zagrebu je, iako službena mjerenja još nisu postojala, zabilježeno –20

1929. Snijeg je stigao tek u siječnju, ali je u gradu napravio potpuni kaos. U Vlaškoj ulici, ali i u podrumima škola, koje nisu radile, napravljene su “javne grijaonice” u kojima se dijelio čaj. Vrhunac zime bio je sredinom veljače kad je temperatura pala na –34 Celzijeva stupnja, a Sava se zamrznula čitavom dužinom. Tramvaji nisu izašli iz spremišta, već su ZET-ovi radnici angažirani na čišćenju ulica.

2013. Iako se temperature nisu spuštale ispod –10, te je zime snijeg iznenadio. Gradonačelnik Bandić preuzeo je stožer Zimske službe, a Grad je angažirao dobrovoljce na čišćenju snijega.

Komentara 3

HE
herojulice
18:44 15.11.2016.

Dečki. Čim padne prva pahulja a vi u prvi birc na kuhano vino. Nek ga betmen pojede kao što je i obečao.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
14:01 15.11.2016.

Znači za snijeg i poledicu spremni...

HR
hromcan
15:46 15.11.2016.

Ovim zagrebačkim likovima nebi trebalo očistiti niti centimetar kvadratni. Nek si neradnici čiste sami pa nek onda budu bahati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije