Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovrić o upisima

"Lažima i manipulacijama Tomašević je obmanuo javnost, broj djece neupisane u vrtiće puno je veći"

U tijeku je 23. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Sanjin Strukic/PIXSELL
21.06.2023.
u 09:58

Kada se zbroje brojke skupine djece koja 1. rujna ne pune godinu dana i brojke odbijene djece koja su ispunjavala sve uvjete dolazimo do ukupno 5120 neupisane djece u gradske vrtiće, a ne, kako navodi zamjenica, 3180, iako je i ta brojka porazno zastrašujuća

Rezultati upisa u dječje vrtiće Grada Zagreba potvrdili su, nažalost, ono što se očekuje danima, a to je preko 5 tisuća odbijenih zahtjeva za upis, smatra nezavisni zastupnik u Skupštini Ivica Lovrić. 

-Pompozne najave i obećanja Tomaševića i suradnika kako će osigurati dostatne vrtićke kapacitete opet su se pokazale kao laži i obmane. Pokušaj iskrivljavanja istine i manipulacije brojkom neupisane djece jasno se vidio i jučer na konferenciji za novinare kada je zamjenica gradonačelnika objasnila da se gotovo dvije tisuće odbačenih zahtjeva odnosi na tzv. „premladu“ djecu koja početkom rujna ne pune godinu dana. U prijevodu, ako dijete 2. rujna puni godinu dana ono ne ispunjava uvjet za polazak u vrtić 1. rujna te su roditelji primorani snalaziti se kako znaju i umiju- stoji u Lovrićevu priopćenju. 

Kada se zbroje brojke skupine djece koja 1. rujna ne pune godinu dana i brojke odbijene djece koja su ispunjavala sve uvjete dolazimo do ukupno 5120 neupisane djece u gradske vrtiće, a ne, kako navodi zamjenica, 3180, iako je i ta brojka porazno zastrašujuća, navodi on. 

Važno je napomenuti da svojim postupanjem gradska vlast nije samo obmanula javnost nego je i Visoki upravni sud dovela u zabludu prilikom postupka ispitivanja zakonitosti ukidanja mjere roditelj odgojitelj, dodaje.

-Naime, Sudu je podnesena dokumentacija u kojoj je navedeno kako će se kompenzacijskim mjerama osigurati dovoljno mjesta u gradskim vrtićima, što izgradnjom, a što prenamjenom, te kako će se djeci korisnika mjere roditelj odgojitelj omogućiti upis u dječje vrtiće, a roditeljima pristup tržištu rada. Naravno da ništa od toga apsolutno ne stoji, a neistinost tvrdnji i obećanja dokazala se dobivenim rezultatima provedenih upisa - ističe. 

Također, nastavlja Lović,  u prilog manipulaciji, pa i zastrašivanju, govori i zadnja neprimjerena izjava Tomaševićevog pročelnika za obrazovanje, koji je važno ustvrdio kako su „oni sad omogućili upis zabranjenoj djeci“, aludirajući valjda na djecu roditelja odgojitelja. Izjaviti to u situaciji u kojoj su roditeljima i djeci korisnika mjere ukinuta prava te u kojoj imamo na tisuće neupisane djece, osim što je neprilično, graniči i sa zdravim razumom, zaključio je. 

Tomašević i suradnici ne prežu ni od kakvih laži i nerazumnih obećanja, no sad se ispostavilo da su obmane u ovom slučaju onemogućile svakodnevno funkcioniranje preko pet tisuća zagrebačkih obitelji.

Ključne riječi

Komentara 6

AN
Andreja81
11:41 21.06.2023.

Naravno da su lagali kao i sto su rekli da ce ro imat prednost pa nemaju a i glavna kompenzaciska mjera je i bila kao prednost pri upisu i opet napravili jaz između ljudi a i dalje lazu i opet im ro krivi

TO
tomislav10
17:11 21.06.2023.

Dobro, koliki je kapacitet zagrebačkih vrtića sad, a koliki je bio prije 2 godine?

GO
gordan0810
11:15 21.06.2023.

Jer mi to Možemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije