Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Središću

Kvart koji već sad grca u problemima još 400 stanova ne može podnijeti

19.11.2016., Zagreb - Gradjani novozagrebackog naselja Sredisce, okupljeni u gradjansku inicijativu Sumrak gradnje u Srediscu - Sredisce za MSU!, odrzali su mirni prosvjed pod nazivom 5 do 12 kojim zele ocuvati Muzej suvremene umjetnosti, zelene oaze i hu
21.11.2016.
u 11:21

Prosvjed simboličnog naziva “5 do 12“ održala je inicijativa “Sumrak gradnje u Središću – Središće za MSU“ u koju su se građani okupili.

Neplanirana megalomanska gradnja, zaklanjanje Muzeja suvremene umjetnosti i postojećih zgrada, prometni kolaps, nedostatak parkinga... Sve su to moguće posljedice s kojima bi se stanari Središća mogli suočiti. A uzrok je – masivna deveterokatnica koja bi se trebala graditi tik uz MSU. Građani, kažu, to žele spriječiti te je stoga ovog vikenda prosvjed simboličnog naziva “5 do 12“ održala inicijativa “Sumrak gradnje u Središću – Središće za MSU“ u koju su se okupili.

To je 1000 novih ljudi

– Mi nismo protiv gradnje, nego protiv agresivne urbanizacije i preizgradnje. Gdje su oni dani kada se prostorno uređenje planiralo? – pitaju se građani te dodaju kako im je neprihvatljivo i da ih se ništa ne pita kada je riječ o uređenju njihova vlastitog grada. Sve je više, kažu, situacija u kojima se bez najave i bez natječaja intervenira u javni prostor, koji je u Zagrebu postao ugrožena vrsta.

– Od kada smo se doselili u Središće, znamo da će se nešto graditi na praznim zemljištima. Ali zgrada s čak devet katova i tri podzemne etaže uza sami muzej bez sumnje ugrožava naš kvart – ističe Azra Plićanić Mesić iz građanske inicijative te napominje kako nije problem samo u estetici. Kvart koji već sada grca u problemima ne može podnijeti još 400-tinjak stanova, koliko bi ih trebalo biti u novoj zgradi. Riječ je o minimalno 1000 novih ljudi u kvartu u kojemu nema škole, vrtić je već sada pun, a tu je još problema o kojima je svjedočilo gotovo 150 građana okupljenih na prosvjedu. Među njima su mlade majke Marijana Krajina, Ivana Babić i Mirjana Cukon. Na prosvjed su došle sa svojim mališanima, s kojima se vikendom bezbrižno igraju, ali preko tjedna muku muče s vrtićem.

– U Središću imamo premali vrtić koji se nalazi u unajmljenom i neadekvatnom prostoru unutar stambene zgrade. Novcem koji se izdvaja za najam već se mogla platiti izgradnja novog. Ovako nekim obiteljima jedno dijete ide u vrtić ovdje, drugo na Kajzericu, treće u Zapruđe – govore mlade majke te ističu kako nemaju ni svoju školu, nego također moraju u okolne kvartove. Tu je problem prometne zakrčenosti te nedostatka parkirališta, ali i zelenih površina.

– Novi Zagreb nije više samo spavaonica u kojoj se nižu stanovi. Treba misliti i na kvalitetu života koja je sada već upitna – kaže Azra Plićanić Mesić te napominje kako je stavljanje zgrade ispred MSU-u simbolično stavljanje privatnih interesa ispred javnih. A je li se pri dobivanju dozvola, pa i samog zemljišta, pogodovalo nečijim interesima još je jedno pitanje koje muči građane. Iako oni smatraju da bi se time institucije trebale baviti, izrazili su sumnju u legalnost zamjene zemljišta.

– Investitor je za ovo atraktivno zemljište Gradu dao jedno u Granešini u Dubravi. Ne znam kako je to moguće, ali to se dogodilo. Sada treba ispitati je li to legalno – govori Azra Plićanić Mesić.

Investitor odbacuje optužbe

Investitor zgrade je Oporovec gradnja koja odbacuje optužbe i napominje kako je razlog nezadovoljstva neinformiranost građana. U priopćenju navode da za gradnju na svom privatnom zemljištu, koje je i predviđeno za nove stanove, imaju sve dozvole te da je ona u javnom interesu jer postoji potreba za dodatnim stanovima na tom području. Proveden je i javni natječaj 2014. godine za projekt na kojemu je pobijedila tvrtka Entasis. Njihovo rješenje, kažu, zgradu, čija će tema biti umjetnost, vizualno uklapa uz MSU, a još je i manja od dopuštenog. Protiv ove su gradnje ipak ustali i političari, pa su tako prosvjed podržali Anka Mrak-Taritaš, Sadra Švaljek, SDP... No, u javnost izašla i nagađanja o povezanosti gradonačelnika Bandića s investitorom, no on je poručio da se u Zagrebu zemljišta mijenjaju tako da se “vodi računa o ekvivalentu cijene te da se poštuju zakon i procedura”.•

Ključne riječi

Komentara 25

AB
Abudabi
12:41 21.11.2016.

Nedavno se u Središću sagradio ogroman bespotreban trgovački centar(Kaufland) i nitko od stanara se nije bunio a sada se bune za stanove.Jel mi može netko objasniti taj mentalni sklop?

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
11:52 21.11.2016.

Koliko ja vidim tu nije problem u zgradi nego se ovi prosvjednici boje da će im djeca ostati bez mjesta u vrtiću, a takodjer svi koji prodaju ili iznajmljuju stanove tamo cijene će im sada pasti. Sve je to financijski interes. Pa Zagreb je metropola a ovi prosvjeduju protiv gradnje zgrade na privatnom zemljištu.

Avatar nekakav
nekakav
12:21 21.11.2016.

prosvjednicima najviše smeta što će zgrade biti puno višlje od njihovih, i što više neće moći koristiti tuđe zemljište. znači, ovako, pojednostavljeno, ako vlasnik parcele ima mogućnosti graditi, ako mu to prostorni plan dozvoljava, on će graditi tako da štoo više maksimalizira dobit. normalno, svatko tako radi. a ova kukavelj koja viče i protivi se svemu novome, neka odseli dalje, u neko manje naselje, selo, slavonija ih zove, ima blizu vrtić, dućan, škola, sve će im biti blizu, i puno toplija atmosfera. ako su željeli živjeti u zelenilu, nisu u zagreb ni trebali dolaziti. to što će prometnice biti nešto opterećenije, ništa novog. oni će imati malo više problema, kao što imaju i drugi kvartovi više problema, jer se gradnjom njihovog kvarta promet iz tog kvarta počeo odvijati preko njihovog kvarta, ako razumijete poantu. i što sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije