Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarenje otpadom

Kupuju 200.000 kanti, kontejnera i spremnika, ceh je sto milijuna kuna

16.12.2017.
u 08:26

Budući da tek za godinu dana moraju predati izvještaj o nparavljenom, to će si vrijeme uzeti za "peglanje" situacije sa smećem

Sat lagano otkucava, a dan primjene uredbe o gospodarenju otpadom opasno se bliži. Točno mjesec i pol prošlo je od dana njezina stupanja na snagu, a upravo je još toliko vremena ostalo da joj se Zagreb prilagodi.

Javile se tri tvrtke

Kako su iz Grada već i najavili, za uredbu koja propisuje odvajanje otpada na kućnom pragu neće u potpunosti biti spremni do 1. veljače, ali s obzirom na to da tek za godinu dana moraju predati izvještaj o učinjenom, to će si vrijeme uzeti za nabavu više od 180 tisuća kanti koje nedostaju, za početak gradnje centra za gospodarenje otpadom i kompostane u Obreščici, ali i za edukaciju Zagrepčana o recikliranju. Počelo se odmah nakon 1. studenog, pa je Grad već 9. raspisao natječaj za izradu podloge studije izvedivosti za centar za gospodarenje otpadom.

1/16

– IPZ Uniprojekt Terra, Ekonerg i Ecoina tvrtke su koje su se javile na natječaj – izvijestili su 29. studenog, ali još nisu objavili tko je posao dobio.

Zna se, međutim, da su u tijeku dva natječaja za nabavu kanti, ukupne vrijednosti točno sto milijuna kuna. Prvi je raspisan 4. prosinca te se njime traže 174 tisuće kanti za biootpad zapremnina 120 i 240 litara, dok se tjedan dana kasnije raspisala javna nabava i za ostale spremnike. Najviše ih nedostaje, čini se, od 1100 litara, i to plastičnih te pocinčanih za komunalni otpad, kao i onih za papir i biootpad.

Na šest lokacija

– Treba ih 14.845 – kažu u Gradu, koji nabavlja i 5550 spremnika za plastiku, staklo i tekstil. Kupit će se i sanduci za prikupljanje i prijevoz industrijskog i komunalnog otpada, pužni i hidraulični press kontejneri te jedna posuda za opasni otpad. Ukupno bi se u gradu, kad natječaji završe u siječnju, trebalo naći nešto manje od dvjesto tisuća novih kanti, kontejnera i spremnika. Također, do Božića bi prva tura Zagrepčana, njih 18 tisuća, na kućne adrese trebala dobiti svoje kompostere, a za 4,5 milijuna kuna traži se i tvrtka koja će napraviti istražne radove za mjesto na koje će se otpad iz njih zatim i voziti. Kompostana u Obreščici prijavit će se zatim fondovima EU kako bi se financirala njezina izgradnja. U međuvremenu se postavljaju podzemni kontejneri, odnosno nadzemni zeleni otoci odlaze pod zemlju. Prema trenutačnom planu, ispod gradskih ulica smjestit će pet zelenih otoka s po pet kontejnera te jedan s četiri.

Pogledajte i video kako će izgledati rekonstrukturirani zagrebački rotor

Komentara 13

DU
Deleted user
11:49 16.12.2017.

Građani kupuju vreće za otpad, građani o svom trošku odvoze otpad u reciklažna dvorišta (ili nekom plate za to jer su stari, nemoćni, biolesni..), građani plaćaju odvoz smeća, komunalne naknade, prirezom i porezom građani plaćaju sve te spremnike, kante i i kontejnere, građani plaćaju Bandića, Hadžibegovića i ostale...a sortirani otpad prodaje i/ili prerrađuje privatna firma za svoj džep. Ma kako idilično!

LU
Lujo123
13:34 16.12.2017.

još jedan bandićev banditizam!

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
09:42 16.12.2017.

Eko fašizam napada novčanike sitnozube stoke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije