Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko s kim i zašto

Kriza u Gradskoj skupštini: Pravi test bit će glasovanje za proračun

Milan Bandić se na konferenciji za medije ispričao braniteljima
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
10.11.2018.
u 10:15

Ako prijedlog proračuna i 'padne', Milan Bandić ne mora na izbore

Podržat će raspuštanje Skupštine ako oporba za to skupi 21 potpis – najavio je tako Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, stranke koja, uz HDZ, gradonačelniku Milanu Bandiću u gradskom parlamentu drži većinu. “Prekipjelo” mu je kad je Bandić u goste pozvao predsjednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palmu, nekadašnjeg bliskog suradnika Željka Ražnatovića Arkana pa je naprasno s kolegama iz stranke otišao i sa sjednice u Ćirilometodskoj 5.

Zahtijevao je Hasanbegović od Bandića prošlog tjedna da se ispriča, praktički pod prijetnjom rušenja koalicije, što gradonačelnika naizgled nije previše zabrinulo, ali ispričao se ipak jest. Jednom usmeno, a onda jučer i pismeno, što su SDP-ovci odmah prokomentirali kao “bespotrebno trošenje novca Zagrepčana”. Osvrnuli su se, naravno, i na stanje u Skupštini, koja bi nastavak sjednice još od 30. listopada konačno trebala “doživjeti” u ponedjeljak.

– Nedopustivo je da Skupština nema normalno funkcioniranje i većinu – zaključio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras. A da će se održivost trenutačnog saziva, ali i saveza u gradskom parlamentu najbolje vidjeti na proračunu za sljedeću godinu, koji se mora pripremiti do 15. studenog, zaključili su u HNS-u.

– Za šest dana treba biti predložen proračun za 2019. godinu pa se ne mogu oteti dojmu da bračne svađe partnera imaju puno više veze s time nego s primanjem čovjeka zvanog Palma – rekao je jučer predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak, pa pozvao dio skupštinske koalicijske većine, “koji sada glumi opoziciju svojem partneru” da ostavke daju, ne samo na skupštinska mjesta nego i na ono pročelnice za kulturu te desetine članova raznih upravnih vijeća vrtića, školskih odbora, kazališnih vijeća i nadzornih odbora. Kazao je Stojak već sad i kako on prijedlog proračuna neće podržati, a da učine isto, pozvao je i svoje kolege.

Upravo “pad” proračuna znači i raspuštanje Skupštine te nove izbore, a još je jedna to od stvari koje najmanje zabrinjavaju gradonačelnika Milana Bandića jer po Zakonu o lokalnoj samoupravi, takozvanom “lex šerifu”, izglasanom krajem prošle godine, čak i u slučaju neizglasavanja proračuna, on na nove izbore ne mora. GLAS-ovcima se, pak, čini da bi se i prijedlogom proračuna mogao vrlo lako dobiti “mir” u Ćirilometodskoj 5. Kako je objasnila čelnica te stranke Anka Mrak Taritaš, ona i njezini kolege neće se čuditi ako u ponedjeljak u Skupštini sve bude kao i prije “svađe” koalicijskih partnera.

– Taj proračun Grada Zagreba dosta je izdašan, a gradonačelnik voli njime upravljati na svoju korist i korist svoje stranke – rekla je Anka Mrak Taritaš, koja je koaliciju Bandića i Neovisnih za Hrvatsku nazvala “brakom iz interesa”. Nije isključila ni da Neovisni na neki način procjenjuju kako bi im novi izbori odgovarali.

– Oni su jedini svoj predizborni program realizirali odmah na prvoj i drugoj sjednici Gradske skupštine sto posto. Željeli su promijeniti ime Trga maršala Tita – zaključila je predsjednica GLAS-a pa dodala kako će se pravo stanje stvari vidjeti u ponedjeljak.

Komentara 5

PR
propalismoFranjoskroz
10:32 10.11.2018.

Ljudi su kvarljiva roba, zar mislite da babo sa gradskim proračunom i proračunom holdinga koji broji milijarde ne bude našao par kuna da kupi najveći ljudski olos sto postoji?Obicnog malog Hrvstskog političara.

Avatar liquidsky
liquidsky
19:29 10.11.2018.

Zato lijepo postoji "Lex Šerif". Naš Veliki Voljeni Vođa živjet će i vladati vječno, na vlastito zadovoljstvo.

WW
wwwcro
15:42 10.11.2018.

Lopova i kriminalca Bandića vratiti u zatvor odakle je nekako (davanjem mita pokvarenim sucima) ispuzao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije