Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od petka 188. fašnik

Kraluši, orkestar i dvorske lude proći će Samoborom

Fašnik Samobor
Foto: Boris Ščitar
1/3
19.02.2014.
u 17:00

Djeca se za Fašnik pripremaju od rujna, kada su im odgojiteljice počele pričati bajke

Raznobojne perlice u igraonici dječjeg vrtića Izvor u Preradovićevoj ulici u Samoboru doslovce su zatrpale djecu i odgojiteljice. Svi zajedno trude se što detaljnije odraditi posljednje pripreme za 188. Samoborski fašnik koji počinje 21. veljače. Ova grupica odlučila je za temu na Dječjem fašniku, najmasovnijem dijelu samoborske manifestacije, odabrati tradicionalne predmete toga kraja, te se u sklopu projekta Naš Samobor maskirati u kraluše i licitare.

Perlice šivaju na platno, lijepe na ukosnice, izrađuju rajfove ne bi li najbolje dočarali raskošnu ogrlicu koja je dio svečane nošnje samoborskog kraja ili šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta u obliku srca.

Vrtićanci u nedjelju

Smijeh i veseli uzvici čuju se i iz prostorija vrtića Grigor Vitez, gdje djeca nakon svog redovnog programa izrađuju instrumente. Oni su, pak, odlučili biti orkestar, pa ukrašavaju šarene harmonike, trube, bubnjeve, klavir, violine, saksofon i harfu. Druga, pak, grupa gradi veliki dvorac u koji će smjestiti princeze, dvorske dame, vitezove, stražare i dvorsku ludu, a samostalno izrađuju i mačeve, koplja te haljine.

Foto: Boris Ščitar ilustracija

Za dječju povorku, na kojoj će vrtićanci nastupiti u nedjelju 23. veljače, pripremaju se još od rujna, kada su im odgojiteljice počele pričati razne priče i pjevati poznate dječje pjesmice.

- Djecu su poučavale raznim bajkama i starinskim basnama toga kraja, ne bi li djeca odlučila na koju će temu izrađivati maske - priča Željka Vrbančić, voditeljica Dječjeg fašnika. U dvije fašničke subote i nedjelje centrom grada prodefilirat će više od 3500 maskirane djece. Ukupno će sudjelovati 76 maskiranih grupa djece i mladeži, od toga 26 iz mjesta diljem Hrvatske.

Srakotrk i ples na ledu

Djecu 1. ožujka očekuje i tradicionalna orijentacijska utrka Srakotrk, a Fašnička Republika za obje subote, 22. veljače i 1. ožujka, u sklopu bivše vojarne Taborec priprema ples pod maskama na ledu, i to od 13 do 14 sati, a potom od 14 do 16 sati hokej s metlama. Na malom trgu kod kina od 10 do 12 te od 15 do 17 sati bit će organizirane likovne radionice, a od 12 do 15 sati dječje predstave. Detaljan program može se vidjeti na internetskoj stranici www.fasnik.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije