Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborska bitka

Kraljica Elizabeta i trinaesti je put potukla poljskog kralja Jagelovića

Samobor: Na livadi Vugrinščak održano uprizorenje Samoborske bitke iz 1441.godine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/49
04.03.2018.
u 21:59

U bici iz 1441. pobijedila je vojska celjskog grofa Ivana Vitovca, a snage Stjepana Banića morale su kraljici prisegnuti na vjernost

Vitezovi u oklopima, s verižnjačama na glavi i mačevima u ruci, na snježnom bojnom polju punom konjanika, kuburaša, streličara i ranarničke službe, ali i naprava poput katapulta, balista i vatrenih kugli znače samo jedno – žestoku borbu s više od 350 sudionika.

Baš kao da je prepisano iz scenarija planetarno popularne serije Igra prijestolja, danas održano uprizorenje Samoborske bitke iz 1441. u organizaciji tamošnjeg muzeja, Turističke zajednice, Vitezova zelingradskih i udruge Oživljena povijest oduševilo je tisuće posjetitelja koji su na livadi Vugrinščak podno starog grada trinaestu godinu otputovali u srednji vijek. Točnije, dan kada su se sukobile vojska kraljice Elizabete uz potporu grofova Celjskih na čelu s Ivanom Vitovcem i vojska poljskoga kralja Vladislava Jagelovića sa Stjepanom Banićem Lendavskim.

Snijeg je samo pridonio dramatičnosti sukoba i nije smetao ni posjetiteljima ni vitezovima, iako je bitka bila itekako naporna. Pobijedila je vojska Ivana Vitovca, banićevci su kraljici Elizabeti prisegnuli na vjernost, a u samoborskom je uprizorenju to značilo i početak veselice uz srednjovjekovne melodije, dvorske lude, žonglere i gozbu za posjetitelje.

Samobor: Na livadi Vugrinščak održano uprizorenje Samoborske bitke iz 1441.godine
1/64

Komentara 1

NA
navi
22:03 04.03.2018.

i ja imam svoju bitku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije