Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednjovjekovni turnir

Kako izgleda kada zelinske ulice zauzmu vitezovi

Zelina
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
04.07.2016.
u 11:05

10. Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih cijeli je grad, poput vremeplova, poslao ravno u srednji vijek.

Sveti Ivan Zelina grad je smješten na 40-ak kilometara od Zagreba, a ovog se vikenda nalazio i više stotina godina od njega. Naime, 10. Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih cijeli je grad, poput vremeplova, poslao ravno u srednji vijek. Plemići su na konjima jahali po gradu, dame su šetale u dugim haljinama, dvorske lude zabavljale djecu, a vitezovi su se spremali na odmjeravanje snaga.

Cilj je – što više udaraca

Upravo su borbe bile najatraktivniji dio sajma, a vitezovi su na natjecanje došli iz cijeloga svijeta.

– Kada je skupina entuzijasta prvi put organizirala ovaj sajam, bilo je riječ o tek nekoliko borbi, a danas nam dolazi više od 300 vitezova iz cijele Hrvatske, Mađarske, Poljske, Italije... – rekao je Mladen Houška, predsjednik udruge Vitezovi zelingradski, koja broji 50-ak članova.

Kako kaže, borbe nisu opasne, ali su fizički zahtjevne jer vitezovi nose oklope teže i od 40 kilograma. Svi su autentični i ručno rađeni baš za borbe u kojima je protivniku važno zadati što više udarca, a jedino izravni ubodi nisu dopušteni.

– Važno je biti brz i okretan, ali i imati dobru tehniku – objasnio je Davor Filipan, jedan od vitezova koji se viteškim borbama bavi već 15 godina, a puno iskustva skupio je upravo na međunarodnim turnirima. Ovaj u Svetom Ivanu Zelini najveći je u Hrvatskoj, a borbe su na njemu organizirane u posebno ograđenom borilištu, uz koje je uređeno cijelo malo srednjovjekovno selo.

Častili se delicijama Zrinskih

Posjetitelji su mogli kupiti uspomene iz starijih vremena i sami se okušati u mačevanju te gađanju lukom i strijelom, ali i uživati u delicija pripremljenim prema starim receptima. Na meniju su tako bile jabuke u šlafroku, štrukle po receptu Zrinskih, divljač...

– Ovo je odlična manifestacija i jako je lijepo vidjeti da se u Hrvatskoj njeguje tradicija i povijest – zaključili su Heidi i Josip Sušec, koji su iz SAD-a došli u posjet obitelji u Zelinu.•

Ključne riječi

Komentara 1

GD
Gospon Drug
11:33 04.07.2016.

A di jee Popovic on je odnavek u srednjem vijekuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije