Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilarni 10. Srednjovjekovni dani na Medvednici

I iskre frcale od viteških okršaja mačevima na Medvedgradu

18.10.2015., Medvedgrad - 10. srednjovjekovni dani na Medvednici u organizaciji Parka prirode Medvednica. Manifestacijom se ozivljavaju obicaji i duh Srednjeg vijeka. Posjetitelji su uzivali u viteskim turnirima, crnoj kraljici, strelicarskim radionicama,
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
19.10.2015.
u 09:10

Osim u viteškim borbama građani mogli iskušati i sprave za mučenje, pucati s lukom i strijelom...

Da je netko u subotu ili nedjelju slučajno zalutao na Medvedgrad pomislio bi da se vratio u daleku, srednjovjekovnu prošlost.

Ondje se, naime, održavao srednjovjekovni turnir pa je stari grad ponovno oživio baš kao prije nekoliko stoljeća: ložila se vatra, kuhalo na otvorenom, pilo iz drvenih krigli, a jela su se i stara jela. Vitezovi su čuvali zidine, iz topova su pucali na neprijatelje, a kralj i kraljica uživali su u viteškim dvobojima u kojima su gotovo frcale iskre od mačeva, sjekira i kopalja... Zoran, Jakov, Rikardo, Branimir, Rene, Borna i Karlo Vitezovi su iz Reda srebrnog zmaja, a na Medvedgrad su došli upriličiti građanima još jednu srednjovjekovnu borbu.

–Postoje turniri gdje se svaki udarac dogovori, ovakvi gdje svi znamo pravila no nema scenarija, ali ima i gotovo pa pravih borbi gdje se dobivaju i udarci pa čak lome i kosti - kazali su vitezovi koji su nakon presvlačenja stali pred protivnike. Osim u turniru, građani su mogli sudjelovati i u gađanju lukom i strijelom, osjetiti sprave za mučenje, uživati u staroj glazbi i plesu, te noćnim borbama s vatrom. Zanimljiv program na Medvedgrad je privukao one koje nije pokolebalo ni neizvjesno vrijeme, koje je jubilarne 10. Srednjovjekovne dane na Medvednici od rujna dosad više puta i odgađalo.

–Mali voli sve, bitno da je akcija pa smo se odlučili doći na ovaj spektakl jer nemamo priliku često takvo što vidjeti - kazao je tata Davor dok je sedmogodišnji sin Martin ispobavao gađanje lukom i strijelom. Isto oružje privuklo je i Bornu Štefeka (9) koji već dugo prati prijatelje vitezove.

–Volim gađati jer je uzbudljivo no potrebno je dosta vježbati da se pogodi u sredinu - kazao je Borna.

Ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari napomenula je da je jučer zatvorena i ovogodišnja sezona manifestacija na Medvedgradu jer dolazi zimsko razdoblje.

Komentara 1

TN
True_neutral
12:32 19.10.2015.

Biranim zanimljivim sadržajima i njihovom popraćivanju u medijima prije no što se dogode, ne bi možda netko slučajno zalutao, već bi možda i planski posjetio. Rečenice također, u duhu hrvatskog jezika, ne počinju zavisnim veznikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije