Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Kraj ilegalnim taksistima. Evo kako ćete ih prepoznati i prijaviti

04.02.2014., Zagreb - Vozaci taxija na taxi stajalistima u uzem centru grada. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
21.03.2016.
u 08:35

Sve taksi službe imat će naljepnice jedinstvenog izgleda, postavljene na jasno istaknutim mjestima, s evidencijskim brojem vozača, cijenom vožnje po kilometru i ostalim detaljima.

Kako bi građani mogli raspoznati prave od lažnih taksista te kako bi prije samog ulaska u vozilo mogli provjeriti cijenu i uzeti broj vozača pod kojim će ga moći prijaviti u slučaju neugodnosti, sva taksi-vozila u gradu za nekoliko tjedana dobit će nove naljepnice.

Podaci i na engleskom jeziku

Njih će na vozačevim i suvozačevim vratima morati istaknuti svi taksisti, i mali obrtnici i tvrtke poput Cammea i Eko Taxija, a na njima će pisati evidencijski broj vozača, cijena vožnje po kilometru te naplaćuje li se skuplje vožnja noću i vikendima. Naljepnice će biti bijele, a na njima će informacije biti ispisane plavom bojom.

Foto: Grad Zagreb

– Na lijevoj gornjoj strani naljepnice pisat će TAXI, a u produžetku će se nalaziti evidencijski broj prijevoznika i vozila te podaci o vlasniku. Na donjem dijelu naljepnice je cijena po kilometru i cijena čekanja, a ispod natpis ‘Nema doplate za vožnju noću, nedjeljom i blagdanom’ ili ‘Posebno se naplaćuje vožnja noću (22-05), nedjeljom i blagdanom’ – objasnili su u Uredu za promet.

Dodali su da će natpis biti i na engleskom jeziku kako bi se spriječile prijevare stranaca. Grad ovime želi stati na kraj vozačima na crno koji naročito noću voze bez dozvole, a korisnicima zaračunavaju znatno više cijene od onih po kojima voze taksisti s licencijom.

Slične naljepnice već sada ima oko tisuću taksista Udruženja Radio taxi, no i oni će dobiti nove. Ivan Pilko, potpredsjednik Udruženja Radio taxi, kazao je da je dobro da se uvode naljepnice jer će građani lako prepoznati tko vozi na crno, procjenjuje se da je takvih oko 200 vozača.

Bar-kod za provjeru

– Građani će odmah moći provjeriti taksista, a da bi bili još i zaštićeniji, uskoro će se pokrenuti i nova aplikacija u koju će samo ukucati evidencijski broj te će na mobitelu dobiti sve podatke o vozaču – kazao je Pilko.

Dodao je da će na naljepnicama biti i bar-kod koji će koristiti inspektori i redari tijekom nadzora taksista.

– Oni će se jednostavno moći voziti cestom i skeniranjem koda provjeravati taksiste. Ako bude lažnih naljepnica, odmah će ih primijetiti i sankcionirati – rekao je Pilko. Uvođenje naljepnica odobravaju i iz Cammea i Eko taxija. Petar Dragić, direktor Cammea Zagreb, kazao je da su naljepnice put da se s ceste maknu ilegalci.

– Komunalni redari i inspektori imat će, osim osnovnih podataka, i informacije o starosti vozila pa se nadamo da će se i to kontrolirati kako bi sigurnost putnika postala još veća – kazao je Dragić.

Komentara 28

DU
Deleted user
10:33 21.03.2016.

Ja da ih prepoznajem? Ja da ih prijavljujem? Hoće li za to dijelit nagrade kao Porezna za 10 skupljenih računa? Pretvaraju nas u špijune i doušnike ili što? Neka službe rade svoj posao a nas građane pustite na miru gospodo.

AN
anihani
11:02 21.03.2016.

jednom sam sa Aerodroma ZD trebala taksi u okrugu za cca 7km,,pitam koliko kosta Taksist mi rece,ja nevozim ispod 350kn ,,rekla sam mu pa ja ne pitam koliko kosta vas stari Mercedes .,nego prijevoz tih par km ,,,izvrijedjao me doo bezbola jeb ..mi mater ,poslao u materinu itd ,,dali ja znam da on tu cijeli dan ceka , koliki je porez ,benzin itd ,,,,,i danas sam drugom mladom taksisti zahvalna da me obranio i korektno odvezao kuci sa ukljucenim taximet ,,uz cijenu 140kn ....,,PS trebali ste uvesti na naljepnici da se prtljaga ne naplacuje extra ,,kao sto neki strancima uzimaju prtljagu kofera extra ,putnik extra ,,,,,,

OK
okus
13:32 21.03.2016.

Dajte molim Vas stanite na kraj ovom cirkusu s Taxijem. Ljudi novaca nemaju. A za one koji imaju je dovoljan nas stari dobri zagrebacki Taxi. Sada vec odavno radio- taxi. Drugo je sve suvisno. Amen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije