Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
centri zabave

Koncerti, proslave rođendana i buvljaci udahnuli život tvornicama

dove
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
08.01.2013.
u 22:00

Koncerti, proslave rođendana, buvljaci, nezavisna kazališna scena... sve to preselilo se u derutne prostore i udahnulo im život

Pusti, oronuli, hladni prostori tvornica u kojima se nekad proizvodilo meso, lijekovi, boje i lakovi, kao stvoreni su za scenografiju horor filma.

No, čini se kako u posljednje vrijeme tako izgledaju samo preko dana.

Nekolicina entuzijasta uspjela je udahnuti život u te zapuštene prostore, koji se noću pretvaraju u prave hit destinacije alternativnog i urbanog sadržaja. Stare tvornice postale su, tako, nova okupljališta mladih.

Ugovori s Gradom

Stara klaonica u Heinzelovoj danas se zove KvArt. Iako derutan, taj prostor vikendom privlači stotine mladih željnih dobre zabave. Voditelji prostora Ivan Belko i Igor Vignjević uložili su, kažu, puno truda i novca kako taj prostor ne bi propao.

– Prostor je bio u katastrofalnom stanju kad smo ga prije dvije godine preuzeli. Troškovi režija su veliki, nemamo vodu, zahode, krovovi prokišnjavaju, ali ljudi dolaze, jer im nudimo kvalitetan program. S Gradom svaka tri mjeseca obnavljamo ugovor o najmu dvaju dvorana, od 360 i 900 četvornih metara - navodi Belko.

Jedan od njihovih najpoznatijih događaja svakako je urbani buvljak Bazaar.

– Ovo je prekrasno zdanje u koje mi čvrsto vjerujemo. Bilo je tu i velikih koncerata, proslava 10. rođendana Cro-a-portera, završni tulum Zagreb film festivala, doček Nove godine, i slično. Želimo biti otvoreni za cijeli grad - istaknuo je Igor Vignjević.

Skupe režije

Stara tvornica lijekova u Pierottijevoj već je kultno mjesto raznih subkultura. Iako su u stalnoj borbi s Gradom oko cijene najma, iz Medike kažu kako su ipak zadovoljni sve bogatijim programom i odazivom ljudi.

– Danas nam je najam tri puta veći i iznosi 12.400 kuna. Nemamo tolik novac, pa nam se dug popeo na 70 tisuća kuna. No, drago nam je što je Medika u svega 3-4 godine postala prepoznatljivo mjesto. Danas imamo klub, knjižnicu, infoshop, galeriju, filmski studio, osam ateljea, tri prostora za bendove i akrobatsku dvoranu - objasnila je predstavnica AKC-a Medika Sanja Burlović.

Primjer dobro iskorištenoga prostora je i stara tvornica Jedinstvo na Trnjanskom nasipu. Budući da je Pogon Jedinstvo prije skoro tri godine osnovan po modelu civilno-javnog partnerstva, financira ih Grad.

– Mi smo kao prostorni servis za udruge nezavisne scene. Tu se održavaju 
koncerti, izložbe, predstave, a lani smo zabilježili 14 tisuća posjetitelja. Od Grada dobivamo sve manje novca, pa smo s milijun kuna spali na budžet od 630 tisuća kuna, a pričuva i režije za ovih tisuću 
četvornih metara su preskupe - kaže voditelj dvorane Nenad Barić, no ističe kako su zadovoljni jer je glavni cilj ispunjen, a to je da prostor ne zjapi prazan i neiskorišten.

Urbana scena grada obogaćena je tako dodatnim sadržajima, a uspavane i propale tvornice ipak su oživjele i u njima se sada proizvodi - kultura.

>>FOTO Bazaar u Staroj klaonici - štikle za 50 kuna, korzeti za 20...

>>S mjesta gdje i odbačeno nalazi vlasnika odlazi se s osmijehom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije