Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeg od vrućina

Koje jezero biraju Zagrepčani? I Jarun i Bundek imaju svoje tabore

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
27.06.2017.
u 13:03

U nečemu slični, u nečemu različiti, zajedno zaokružuju ponudu. Ipak, mnogi su na nju još skeptični jer jezera nazivaju “kaljužom”.

Manje ili veće? Uređenije ili prirodnije? S manje ili više ljudi? Hladnije ili toplije?... Ukratko – Bundek ili Jarun. Jer gotovo svaki Zagrepčanin smješten je u jedan od ova dva tabora kada je riječ o kupanju u metropoli. Od onih koji su jasno opredijeljeni i “nikada se ne bi kupali u drugom”, do onih koji posjećuju oba, ali ipak im barem malo ukus “vuče na jednu stranu”.

Sport ili opuštanje

Iako se na Bundek često gleda kao na mlađeg brata, povijest je drugačija. Novozagrebačko jezero nastalo 1950-ih iskapanjem šljunka bilo je, naime, najpopularnije kupalište sve do 1980-ih kada je Sanitarna inspekcija zabranila kupanje. On se počeo pretvarati u šikaru, a Jarun, koji je nastalo kao mali rukavac Save, uređen je za Univerzijadu. Ubrzo je dobio i prozvan “zagrebačkim morem” s obzirom na to da je bio jedina opcija za kupanje do 2006. kada je opet otvoren Bundek. Zavidno uređenje novog parka brzo je privuklo kupače te nije trebalo puno da se na pitanje “kamo na kupanje?” više ne podrazumijeva odgovor “na Jarun”, nego da se postavi dilema – “Jarun ili Bundek”.

Prvi je, za početak, puno veći. Cijeli Rekreacijsko-sportski centar ima 240 hektara, od čega čak 80 otpada na Veliko i Malo jezero. Bundek također ima dva jezera, ali samo je veće uređeno za kupanje te ima 5 hektara, tek je 300 metara dugačko i 200 široko.

Ipak, Bundek je s prosječnom temperaturom vode od 23 stupnja malo hladniji, dok je na Jarunu ona oko 25 stupnjeva. Bundek ima jednu plažu oko cijelog jezera, a ima i rampu za osobe s invaliditetom.

Sve su plaže šljunčane i imaju dosta “kratki plićak” s naglim padom, pa djeca i slabiji kupači trebaju biti jako oprezni, a za sigurnost se brine i 30 spasilaca raspoređenih po potrebi. Za najtoplijih dana u cijelom Zagrebu bude od 8000 do 10.000 kupača. I iako je većina na Jarunu, “osjećaj gužve” je sličan ako se u obzir uzmu veličine jezera.

Popratnog sadržaja, a posebice ugostiteljskih objekata, nigdje ne nedostaje jer su raspoređeni duž cijele dužine plaža.

Kupači pak često zamjeraju nedovoljan broj ležaljki i suncobrana na Jarunu, dok ih na Bundeku uopće nema. Što se tiče dodatnog sadržaja, Jarun je više prilagođen sportašima, pa se tako na terenima može zaigrati odbojka, košarka, nogomet i rukomet, a postavljeni su i poligoni, trampolini… Stoga je Jarun domaćin većeg broja sportskih događanja, dok je Bundek namijenjen druženju i opuštanju, pa se tamo organiziraju roštiljade, dječji dani, utrke pasa… Bundek je besprijekorno uređen, s dječjim parkićima, klupama, roštiljima, travnjaci su održavani, Zrinjevac sadi cvijeće. I dok je za neke to plus, drugi kažu da je previše umjetan te da se na Jarunu u nekom od šumaraka može naći prirodni gustiš.

Jarun bolji od Splita

U nečemu slični, u nečemu različiti, zajedno zaokružuju ponudu. Ipak, mnogi su na nju još skeptični jer jezera nazivaju “kaljužom”.

No treba znati da je jezerska voda drugačija od mora i da to ne znači da nije kvalitetna. Rezultati ispitivanja pokazuju da je ona izvrsna na svim zagrebačkim plažama, a Jarun se može pohvaliti da ima i cijenjenu međunarodnu plavu zastavu na čak pet plaža što ga izjednačuje s cijelom Splitsko-dalmatinskom i cijelom Dubrovačko-neretvanskom županijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije