Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izglasan GUP Sesveta

Kod tvornice Sljeme autobusni kolodvor, javna garaža i parkiralište

22.04.2015., Zagreb, Sesvete - Posljednji dan javne rasprave o GUP-u Sesveta. Gradjani proucavaju predlozeni GUP u zgradi opcine te jos samo danas imaju pravo podnijeti prigovore. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
11.09.2015.
u 09:16

Vlasnicima stotinjak parcela konačno će se vratiti zemljišta

Nakon pet godina odugovlačenja gradski su zastupnici na jučerašnjoj sjednici Skupštine usvojili odluku o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Sesveta.

Izglasanim GUP-om tako su stvoreni svi preduvjeti za legalizaciju nekretnina na području najveće gradske četvrti, ali i otvorena vrata za investicijska ulaganja te razvoj poduzetništva.

Osim što sada stanovnici Sesveta mogu računati na uređenje središta kvarta kao gradskog trga, konačnog uređenja pješačke zone i javnog parka uz potok Vuger, najveću korist usvojenim GUP-om imat će stotinjak vlasnika čija su zemljišta predviđena za javnu namjenu.

Gospodarska zona

Nakon desetljeća nemogućnosti prodaje ili korištenja vlastitih parcela njihova će zemljišta do 31. prosinca 2016. godine Grad otkupiti ili će im se vratiti u građevnu namjenu.

– Grad ima rok u kojem će u cijelosti otkupiti parcele za javnu namjenu, a ako ih do roka ne otkupi, parcele se u potpunosti vraćaju vlasnicima. To je za stotinjak obitelji neizmjerno važno, a sličnim ćemo se stavom voditi i pri donošenju GUP-a Zagreb – rekao je Darinko Kosor, predsjednik Skupštine, čiji je klub HSLS-HSS to predložio, a gradonačelnik Milan Bandić prihvatio.

Usvojenim GUP-om revitalizirat će se i zona Badel u kojoj su tako predviđeni trgovački, uslužni i ugostiteljski sadržaji, stanovanje te razvoj sportsko-rekreacijskih i turističkih sadržaja. Vatrogasna bi postaja prema usvojenom GUP-u mogla biti smještena u području bivše tvornice Sljeme, gdje je ujedno predviđena gradnja terminala autobusnog kolodvora, javne garaže i parkirališta. Uz Bjelovarsku ulicu, prema usvojenim izmjenama GUP-a, predviđena je i nova gospodarska zona, a novi trgovački centar gradio bi se u zoni uz Ulicu Ljudevita Posavskog te sjeverno od Slavonske avenije.

Građani to zaslužuju

– Uz Brestovečku ulicu omogućen je razvoj poduzetništva, a GUP-om su zadržana postojeća reciklažna dvorišta i predviđena nova u istočnom dijelu naselja Sopnica Jelkovec – rekao je Ivica Fanjek, šef Zavoda za prostorno uređenje.

GUP Sesvete podržali su svi osim zastupnika SDP-a i HNS-a koji su ostali suzdržani.

– Bilo bi dobro da su izbori češće jer se samo tada dokumenti pripreme ovako brzo, i to dokumenti koji se godinama nisu objavljivali. Iako ga građani Sesveta zaslužuju, sada se za II. izbornu jedinicu ima razumijevanja – objasnio je Tomislav Stojak (HNS).

Komentara 4

MP
mali_plavi
10:18 11.09.2015.

Još trgovačkih centara. TO je baš ono što nam u ovoj besparici treba!

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
11:48 11.09.2015.

Sesvete izdvojiti iz Zagreba

NS
Nuclear_Strike
17:58 11.09.2015.

Pored Milenium centra koji propada na 200, će se otvoriti novi trgovački centar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije