Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muške snage u vrtićima

Klinci obožavaju stričeke, hvale se da imaju “barba tetu”

13.09.2016., Zagreb - Djecji vrtic Vedri dani. Ravnatelj Damir Kucan i odgajatelj Dalibor Bartulovic                Photo: Igor Soban/PIXSELL
21.10.2016.
u 12:58

Striček Dado ili barba teta. Tako mališani iz njegove grupe najčešće zovu Dalibora Reša koji radi kao odgojitelj u vrtiću Vedri dani i jedan je od tek njih 30-ak, koliko ih ima u Zagrebu. A Vedre dane vodi Damir Kučan, jedan od trojice ravnatelja vrtića u gradu.

– Kada sam prije 28 godina završio fakultet, bio sam jedini muškarac u generaciji i jedan od desetak odgojitelja u Zagrebu. Danas je situacija tek malo bolja – kaže Kučan, koji je nakon 24 godine rada kao odgojitelj prije četiri godine postao ravnatelj.

Treba biti strpljiv i nježan

I ravnatelj i odgojitelj u istom dječjem vrtiću iznimka su koja se ne može vidjeti drugdje u Zagrebu. Iako muške snage u 60 gradskih te 68 privatnih i vjerskih zagrebačkih vrtića čini ukupno 300 zaposlenika, većinom je riječ o radnicima na administrativnim poslovima te domarima, spremačima i kuharima.

– Mislim da je to “ženski posao” samo iz navike. Mnogi su mi muškarci rekli kako im je žao što se i oni nisu sjetili tog zanimanja jer smatraju da bi se u njemu dobro snašli – objašnjava Dalibor Reš, kojemu je majka odgojiteljica bila poticaj da odabere ovo zanimanje. Iako je on fakultet završio 2000., također je bio jedini muškarac na godini, a smatra da bi trebalo biti podjednako muških i ženskih radnika u vrtićima.

– Važno je da osoba koja radi s djecom bude strpljiva, nježna i puna topline – govori “striček Dado”, a s njime se slaže i ravnatelj koji dodaje da je za djecu i bolje da u odrastanju imaju prisutne “obje strane”.

As u rukavu

– Ako ih kod kuće odgajaju i mama i tata, zašto ne bi bilo normalno da i u vrtiću imaju i stričeka i tetu? – pita se Damir Kučan te dodaje kako ne treba zanemariti da ima sve više razvoda i djeca sve češće žive samo s jednim roditeljem. Bilo bi u tom slučaju odlično, kaže, da barem u vrtiću u odgoju sudjeluju i odgojitelji i odgojiteljice.

Da su odgojitelji poželjni misle i roditelji, a oduševljavaju i djecu.

– Iako muškarci rijetko ulaze u ovo zanimanje, kada to odluče, jako se trude, djeca to prepoznaju i obožavaju svoje stričeke – ističe Kučan. Reš, pak, kaže kako su reakcije uvijek pozitivne, a djeca koja imaju odgojitelja njime se čak i hvale pred drugim mališanima. Smatra stoga da je to što je muškarac zapravo njegov as u rukavu. •

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
20:25 21.10.2016.

Hm, kakvi su to drek nazivi za ove dobre dečke kaj odgajaju dječicu u Zagrebu. Uz tetu, omiljenu u grupi, ide i tetec. Tak se ta vrtička funkcija zove analfabeti croaticus vulgaris. Može biti i Cinober, ali barba teta, ne. Užas.

TI
tiziana
15:23 21.10.2016.

Dečki bravo! Puno zadovoljstva u poslu vam želim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije