Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talentirana umjetnica

Katarina Ćurković: 'Za izradu nakita inspirira me priroda Zlarina'

Privatni album
02.06.2022.
u 16:07

Kreacije Katarine Ćurković moći će se razgledati i kupiti na sajmu Art&Craft u Splitu, a predstavit će se i 12. lipnja na idućem izdanju zagrebačkoga projekta Ilica:Q'art

Tijekom svibnja ljubiteljima umjetnosti i unikatnog nakita zapela je za oko izložba radova Katarine Ćurković koja se mogla razgledati u Tabernakulu otvorenog atelijera legendarnog obrtnika Lazera Lumezija u Vlaškoj. Psihologinja po struci inspiraciju za nakit pronašla je u veličanstvenoj prirodi i arhitekturi Zlarina.

– Komadi prikazuju krila cvrčka, kamene krovove, stijene, rozete crkve, a izrađujem ih u srebru i mjedi te uz njih koristim različite druge materijale iz prirode – govori mlada zagrebačka umjetnica i obrtnica koja je spas od gradske vreve pronašla na čarobnom otoku šibenskog arhipelaga gdje živi posljednje tri godine. Povod da počne izrađivati nakit, uz selidbu, bio je i dokumentarac o portugalskim majstorima filigrana.

 

– Iako sam još tijekom studija eksperimentirala s raznim kreativnim aktivnostima poput šivanja odjeće te izrade natikača i nakita, nakon što sam odgledala taj dokumentarac dobila sam snažnu želju naučiti raditi s plemenitim kovinama – prisjeća se. Upisala se zato na tečaj oblikovanja suvremenog nakita gdje je razvila vještinu. U kovanju, lotanju, piljenju, graviranju, emajliranju, dodaje, provodila je svaki slobodni trenutak, no isprva nije sve bilo lako.

– Za neke danas jednostavne stvari mi je trebalo i dvadesetak pokušaja, no ustrajala sam – kaže Katarina. Izlagala je dosad na nekoliko umjetničkih sajmova, a reakcije struke su, kaže, bile afirmativne, što joj je dalo dodatni vjetar u leđa. Usprkos tome, struku nije promijenila i još radi i kao psihologinja.

– Apstraktan posao kao što je psihologija potpuno se razlikuje od rada rukama koji me oslobađa, ne moram razmišljati hoću li pogriješiti ili hoće li se nekome svidjeti, to je neka vrsta moje autoterapije – ističe. Njezinu je strast i umijeća prepoznao i Lumezi te joj pružio podršku da nastavi.

– Jako sam mu zahvalna na tome, podržao me čistim srcem, nesebično podijelio sa mnom svoje znanje i alate, puno sam od njega naučila – dodaje Zagrepčanka koja se na Zlarin preselila sa suprugom.

Otočki život puno joj više odgovara, a društvo joj prave i brojni drugi umjetnici iz čitave regije koji su ondje pronašli svoju oazu mira. Zasad nema svoj prostor na kojem izlaže, no njezin će se nakit moći razgledati i kupiti na sajmu Art&Craft u Splitu, a predstavit će se i 12. lipnja na idućem izdanju zagrebačkoga projekta Ilica:Q'art.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije