Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjernici u Botincu ogorčeni

'Kardinal je zaobišao nas i posjetio susjednu župu'

Crkva sv. Stjepana prvomučenika u Botincu
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/4
13.01.2020.
u 20:48

S Kaptola kažu da je slavlje odgođeno jer župu trenutačno vodi privremeni upravitelj

Župljane Župe sv. Stjepana prvomučenika iz Botinca, koja je u javnosti poznata zbog iznenadne suspenzije i udaljavanja župnika vlč. Ivice Berdika lani u lipnju, preplavila je gorčina zbog neobilježavanja 50. obljetnice župe i nedolaska zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na tu veliku proslavu.

Vrata zazidali komunisti

– U životu svakog pojedinca, bračnog para, poduzeća, grada i države značajne su proslave jubileja i obljetnica. Lijepo je čitati na internetskim stranicama ili vjerskim časopisima o najavama i održanim proslavama 50, 100 ili više godina postojanja neke župne zajednice i nastojanjima da ta proslava služi za duhovni rast župe. I ove godine bilo je župa s takvim jubilejima i po pravilu uvijek završetak obljetnice važne za pojedinu župu završava velikim i svečanim euharistijskim slavljem, koje predvodi nadbiskup u toj nadbiskupiji – pišu župljani Botinca u svome pismu u kojemu negoduju zbog toga što kardinal Bozanić nije došao na proslavu 50. obljetnice, premda je svoj dolazak prethodno potvrdio. Oni u svome pismu navode kako je početak osnivanja župe, prije 50 godina, bio prilično težak.

Crkva sv. Stjepana prvomučenika u Botincu
1/4

– Župu je 7. listopada 1969. osnovao kardinal Franjo Kuharić i podario joj zaštitnika sv. Stjepana prvomučenika. I s pravom ta župa nosi to ime i jedina je župa toga imena u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Imaju njih dvoje mnogo toga zajedničkoga: sv. Stjepan među prvima izabran je za đakona, župa u Botincu prva s takvim zaštitnikom u Zagrebačkoj nadbiskupiji i sv. Stjepan prvi je Kristov mučenik, a vrata crkve u Botincu dva dana prije blagoslova crkve zazidala je komunistička partija i svećenik je ostao bez župnog ureda – pišu u svome pismu, navodeći kako je, usprkos tom teškom početku, to bio početak velikog prijateljstva i obostrane ljubavi vjernika bez crkve u Botincu i osnivača kardinala Kuharića.

– Kada su se vrata crkve napokon odzidala i to, gle čuda, na blagdan sv. Barbare mučenice, koju je otac zatočio u tornju kule, nije bilo blagdana zaštitnika župe bez kardinala Franje Kuharića. Stigla je i 2019. i početak događanja u svrhu što dostojanstvenijeg i duhovnijeg obilježavanja velikog jubileja. Pozivu za svečano euharistijsko slavlje 8. listopada odazvao se i kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Vijest je među vjernicima primljena s oduševljenjem – pišu župljani, koji su odmah počeli s pripremama za veliku proslavu. Provodile su se razne aktivnosti, redala duhovna događanja, planirana razna hodočašća sa završnim hodočašćem u Svetu Zemlju i napose pripreme za veliku svečanu euharistiju koju će predvoditi kardinal Bozanić. Polovicom lipnja župom je odjeknula vijest da ostaju bez svoga voljenog župnika vlč. Ivice Berdika i to odmah. Župljani tvrde kako se od toga dana sve aktivnosti oko pripreme proslave prekidaju. U župu dolazi župni vikar, kojega su vjernici prihvatili i zavoljeli.

– Dolazi i rođendan župe 7. i 8. listopada, a dani koji bi trebali biti ispunjeni radošću i veseljem djelovali su otužno. Netko je znao za taj dan? Netko je bio pozvan i obećao je doći, a nije došao – pišu župljani s gorčinom, koja se prelila i u nedavni advent, kada je crkva na zornicama bila prepuna.

Crkva sv. Stjepana prvomučenika u Botincu
1/8

– Prvi dan poslije Božića je blagdan sv. Stjepana prvomučenika, zaštitnika župe. Kroz advent u srcima župljana još tinja nada da nisu zaboravljeni, da nije zaboravljeno njihovih 50 godina. Nadaju se da će doći nadbiskup. Pa blagdan je sv. Stjepana, 50 godina župe, jedine župe sa sv. Stjepanom kao zaštitnikom u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Nije došao. Samo on zna zašto – pišu župljani, dodajući kako su, bez obzira na nedolazak kardinala Bozanića, dan svoga zaštitnika i svojih 50 godina proslavili skromno sa župnim vikarom vlč. Marinkom. Posebno im je teško palo što je u susjednoj župi Utrina 27. prosinca, na blagdan sv. Ivana Evanđelista, na proslavu došao kardinal Josip Bozanić.

“Zaboravio nas naš pastir”

– Obje su župe u novozagrebačkom dekanatu, zračne udaljenosti jedan kilometar, jedna i druga slave 50 godina svoga postojanja, zaštitnici župa dan za danom, ali nije isto i ima razlika. Na njihovoj proslavi sudjeluje i kardinal Bozanić i sva svita novozagrebačkih svećenika. Na samo kilometar udaljenosti! – ukazuju župljani. Na upit Nadbiskupskom duhovnom stolu zašto kardinal Bozanić nije došao u Botinec, premda je bilo planirano, s Kaptola su nam kratko odgovorili: “Budući da od 12. lipnja 2019. župom Botinec upravlja privremeni upravitelj preč. dekan Ivan Topolnjak uz pomoć župnog vikara, ranije planirana proslava je odgođena”.

– I sad zamislite kako se osjećaju vjernici koje je njihov pastir zaboravio, tj. nije ih zaboravio, jer im je i pismenim putem potvrdio dolazak, već jednostavno nije osjećao potrebu dolaziti u tu župu – pišu na kraju svoga pisma župljani Botinca.

Komentara 4

KO
Kokoiduhovi
18:12 15.01.2020.

Ma da, pa jeste organizirali bdijenje i plakali? Pa sada vam je jasno da nisu važni vjernici. Niste vi važni. Važni su vaši novci, plaćanje usluga koje Crkva isporučuje i milodari. Pa niste bitni vi ni vaša obljetnica. Bitno je tko je velečasni. Forma je važna. Isus je (kaže Biblija) učio da smo svi Božja djeca, da nas On sve jednako voli. Isus da. Ali kardinal - ne. Pa ima on pametnije i isplativije brige, ne.

SM
Smoking
21:14 13.01.2020.

Pa Bozanicu nisu bitni vjernici vec zlatni prsteni i milijuni na racunu...

DU
Dudo
21:13 13.01.2020.

Premalo ste ponudili,pa je otišao u drugu župu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije