Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv razgolićenosti

Razočarani odijevanjem za krizme, u Botincu smislili jedinstvene odore

Botinec
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
12.06.2014.
u 17:00

Motiv nam je bila skromnost i poniznost u svečanom trenutku primanja sakramenta, a posebno u ovome teškom socijalnom trenutku, kad mnogi roditelji ne mogu izdvojiti novac za skupu odjeću, kaže vlasnica naftaline Josipa Maslač Petričević

U borbi protiv dekoltea i razgolićenosti na podjeli sakramenta svete potvrde ili krizme Crkva uvodi velike novosti. Premda su već neke župe po Hrvatskoj krizmanicima dijelile bijele plašteve (poput onih na prvoj pričesti), zagrebačka župa sv. Stjepana prvomučenika odlučila se na radikalan korak i obukla ovogodišnje krizmanike u dizajnirano ruho posebno za tu priliku, kako za djevojke tako i za mladiće. K tome, ruho za krizmanike donacija je tvrtke “Naftalina” iz Botinca, pa roditelji neće morati izdvojiti ni lipe za inače skupe haljine i odijela.

– Motiv nam je bila skromnost i poniznost u svečanom trenutku primanja sakramenta, a posebno u ovome teškom socijalnom trenutku, kad mnogi roditelji ne mogu izdvojiti novac za skupu odjeću – kaže vlasnica “Naftaline” Josipa Maslač Petričević, ne skrivajući da je inspirirana gestama pape Franje, koji želi upravo skromnošću i solidarnošću obnoviti Crkvu.

– Nisu me dugo trebali nagovarati. Krizmanici će biti odjenuti kao “Isusovi vitezovi” pa na taj način poručuju da će se u životu zalagati i boriti za Crkvu i Isusa. Simbolizirat će jednakost i viteštvo – rekao je botinečki župnik vlč. Ivica Berdik, koji ima oko 5000 župljana (od oko 6000 stanovnika) u Botincu, a u subotu će pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski udijeliti svetu potvrdu 41 krizmaniku.

Crkva u Botincu smještena je, zapravo, već 45 godina u podrumu jedne obiteljske kuće, kao ondašnje privremeno rješenje nakon poplava. Na raspolaganju je gradsko zemljište i želja Kaptola da se krene u gradnju nove crkve, ali potrebno je i u Gradu Zagrebu i u Nadbiskupskom duhovnom stolu malo dobre volje da se sve pomakne s mrtve točke.

– Htjeli bismo svojim primjerom poručiti drugim župama kako se s lakoćom može napraviti nešto korisno za zajednicu. Dovoljno je da se samo jedan poduzetnik u župi odazove i da ova ideja zaživi diljem Hrvatske pa da djeca pred oltarom budu jednaka – kaže Josipa Maslač Petričević, dodajući kako će nakon krizme djeca svoje odore odnijeti u župni ured, gdje će čekati sljedeće krizmanike.

>> Biskupi otkazali poziv Josipoviću na Dan mladih u Dubrovniku 

Komentara 10

MU
mudri
00:18 13.06.2014.

jako pametno,Nekim curama su roditelji dozvolili da se obuku kao da budem pristojan animir dame.

Avatar tituš
tituš
09:02 13.06.2014.

E kad bi naši krizmanici barem zadržali Duh tog čina!! Na našu veliku žalost to im je nerijetko prvi, a većinom i posljednji kontakt sa Duhom Svetim i Crkvom. "I to smo obavili", često se može čuti od njih, a još više njihovih roditelja. Pohvale župi, župniku i donatorima, mi smo svoje haljine plaćali, doduše nešto skromnije i jednostavnije, no za buduće krizmanike sa istom svrhom i ciljem, da im svjedoče čistoću duha, bjelinu duše i dostojanstvo hrama Duha Svetoga.

Avatar maraaa
maraaa
07:58 14.06.2014.

da je krizma u siječnju ovo bi bilo odlično. sasvim bi u redu bio ovaj plašt ili slični onim prve pričesti samo šira bijela haljina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije