Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sankcije za Vlč. Ivicu Berdika

Zašto je kardinal Bozanić kaznio svećenika i poslao ga u dom umirovljenika

Ivica Berdik
18.06.2019.
u 12:55

Vlč. Ivica Berdik (54), župnik u Botincu, dobio je zabranu ispovijedanja i služenja misa ''kako bi se ispitalo njegovo djelovanje u karizmatskoj zajednici koja se okuplja u župi''

Hvaljen Isus i Marija, okupljeni stražari u Kristu! Velika bol, veliki križ, veliko trpljenje, velika patnja – sindrom Padre Pija. Provjerio sam i čuo sam se s vlč. Ivicom, situacija je sljedeća. Danas će služiti zadnju svetu misu u Botincu, nakon toga uzima sve stvari i odlazi ni manje ni više nego u starački dom na Kaptolu. Vi, koji ga poznajete i koji ste surađivali s njim, znate da je nebrojeni broj duša oteo đavlu. I da nije mogao ostati nezamijećen na tom području, ali s druge strane, znamo da je Bog to dopustio i, kad Bog nešto dopušta, čini to zbog većeg dobra”, tako glasi dramatična snimka koja se ovoga vikenda širila među vjernicima o iznenadnoj suspenziji botinečkog župnika vlč. Ivice Berdika (54), jednog od najpopularnijih zagrebačkih župnika koji je dobio zabranu ispovijedanja i služenja misa, što su vrlo teške crkvene sankcije.

“Sve je to Božja volja”

Službena vijest s Kaptola to je potvrdila jučer ujutro, pa se kaže da je “u svrhu ostvarenja brige za spasenje duša, 12. lipnja donesena preventivna mjera udaljavanja sa župe sv. Stjepana prvomučenika Zagreb-Botinec, kako bi se ispitalo njegovo pastoralno djelovanje u karizmatskoj zajednici koja se okuplja u župi” te da je “vlč. Berdiku do daljnjega određeno vrijeme duhovnog promišljanja”.

– Ne mogu vam dati nikakvu izjavu – rekao nam je jučer ujutro vlč. Berdik, kojega smo dobili u Domu za umirovljene svećenike na zagrebačkom Kaptolu. Njegovi sustanari s kojima smo razgovarali kažu kako je dobrog raspoloženja te da im je rekao kako je to sve “Božja volja”.

Što je točno krimen njegova naglog udaljavanja iz župe u kojoj u posljednje vrijeme djeluje jedna od najsnažnijih karizmatskih zajednica koja okuplja mlade, teško je reći. U svećeničkim krugovima nagađa se da je razlog moguće potražiti u pismu o licemjerju i dvoličnosti ordinarija (biskupa) na svećeničkom danu, a priča se da je i nedavno otvoreno kritizirao zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića u jednoj propovijedi zbog nemogućnosti da Botinec dobije crkvu jer se mise još uvijek služe u preuređenoj obiteljskoj kući. Navodno čak ni sam vlč. Berdik ne zna točan razlog suspenzije.

Devet štakorskih legla

– Očito se zamjerio nadbiskupu s jedne strane, a s druge mu je glave došla tzv. invidia clericalis ili svećenička ljubomora. Radio je dobro, okupljao mlade i brojne vjernike oko sebe i navukao zavist, pa su mu naprosto napakirali – tumači nam moguću Berdikovu poziciju jedan od zagrebačkih svećenika.

Berdik je za svećenika zaređen istoga dana kada je kardinal Bozanić bio zaređen za biskupa krčkog, 25. lipnja 1989., a bio je kapelan u Selskoj, u župi sv. Marka Križevčanina kod legendarnog župnika vlč. Franje Juraka.

“Od 1994. do 1999. bio sam župnik u župi Draganec blizu Čazme, gdje me zateklo loše stanje. Kada sam došao, u stanu je bilo devet štakorskih legla. Za moje službe u Dragancu župni je stan obnovljen, ali u tom obnovljenom župnom stanu nisam proveo ni jedan dan službe jer sam premješten u drugu župu”, napisao je u svojoj biografiji vlč. Berdik, nakon čega je od 1999. do 2009. bio župnik u rodnom mjestu braće Radić, župi Martinska Ves kod Siska. U Botinec je došao 2009., gdje je župu doslovce podignuo iz pepela, a projekt na koji je bio najponosniji jest “Hod za nerođene”.

Ključne riječi

Komentara 68

BA
bakulušić
16:17 18.06.2019.

Ove komenrate treba sačuvati i otisnuti masnim slovima da svatko vidi kako izgledaju mržnja na internetu, ljevičarka tolerancija, ljevičarska ljubav, predrasude i ljevičarski stereotipi.

GP
G.premijer
17:08 18.06.2019.

Komentari ne da su glupi, nego vrijeđaju inteligenciju sobne temperature. Nikakvo čudo što je država u ovom stanju kad je stanje u glavama ljudi ovakvo. Svećenik koji je bio među najboljima u Zagrebu, maknut je iz razloga jer se ne sviđa kardinalu, koji je više političar, nego Božji čovjek.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
14:09 18.06.2019.

E da nam je ovakav za Kardinala. O ovom covjeku nitko ni jedne nema lose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije