Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto je kardinal Bozanić kaznio svećenika i poslao ga u dom umirovljenika

Vlč. Ivica Berdik (54), župnik u Botincu, dobio je zabranu ispovijedanja i služenja misa ''kako bi se ispitalo njegovo djelovanje u karizmatskoj zajednici koja se okuplja u župi''
18. lipnja 2019. u 12:55 70 komentara 19628 prikaza
Ivica Berdik

Hvaljen Isus i Marija, okupljeni stražari u Kristu! Velika bol, veliki križ, veliko trpljenje, velika patnja – sindrom Padre Pija. Provjerio sam i čuo sam se s vlč. Ivicom, situacija je sljedeća. Danas će služiti zadnju svetu misu u Botincu, nakon toga uzima sve stvari i odlazi ni manje ni više nego u starački dom na Kaptolu. Vi, koji ga poznajete i koji ste surađivali s njim, znate da je nebrojeni broj duša oteo đavlu. I da nije mogao ostati nezamijećen na tom području, ali s druge strane, znamo da je Bog to dopustio i, kad Bog nešto dopušta, čini to zbog većeg dobra”, tako glasi dramatična snimka koja se ovoga vikenda širila među vjernicima o iznenadnoj suspenziji botinečkog župnika vlč. Ivice Berdika (54), jednog od najpopularnijih zagrebačkih župnika koji je dobio zabranu ispovijedanja i služenja misa, što su vrlo teške crkvene sankcije.

Nojevi ŽUPNI LJUBIMCI Svećenik na župnom dvoru u Sv. Jurju u Trnju uzgaja nojeve

“Sve je to Božja volja”

Službena vijest s Kaptola to je potvrdila jučer ujutro, pa se kaže da je “u svrhu ostvarenja brige za spasenje duša, 12. lipnja donesena preventivna mjera udaljavanja sa župe sv. Stjepana prvomučenika Zagreb-Botinec, kako bi se ispitalo njegovo pastoralno djelovanje u karizmatskoj zajednici koja se okuplja u župi” te da je “vlč. Berdiku do daljnjega određeno vrijeme duhovnog promišljanja”.

– Ne mogu vam dati nikakvu izjavu – rekao nam je jučer ujutro vlč. Berdik, kojega smo dobili u Domu za umirovljene svećenike na zagrebačkom Kaptolu. Njegovi sustanari s kojima smo razgovarali kažu kako je dobrog raspoloženja te da im je rekao kako je to sve “Božja volja”.

Svećenik Vinko Sudar NOVI ŽIVOT Svećenik iz Zaprešića koji je napustio službu zbog ljubavi našao novi posao

Što je točno krimen njegova naglog udaljavanja iz župe u kojoj u posljednje vrijeme djeluje jedna od najsnažnijih karizmatskih zajednica koja okuplja mlade, teško je reći. U svećeničkim krugovima nagađa se da je razlog moguće potražiti u pismu o licemjerju i dvoličnosti ordinarija (biskupa) na svećeničkom danu, a priča se da je i nedavno otvoreno kritizirao zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića u jednoj propovijedi zbog nemogućnosti da Botinec dobije crkvu jer se mise još uvijek služe u preuređenoj obiteljskoj kući. Navodno čak ni sam vlč. Berdik ne zna točan razlog suspenzije.

Devet štakorskih legla

– Očito se zamjerio nadbiskupu s jedne strane, a s druge mu je glave došla tzv. invidia clericalis ili svećenička ljubomora. Radio je dobro, okupljao mlade i brojne vjernike oko sebe i navukao zavist, pa su mu naprosto napakirali – tumači nam moguću Berdikovu poziciju jedan od zagrebačkih svećenika.

umjetnine katedrale Notre Dame Nezamjenjive relikvije Svećenik heroj: 'Ušao je u katedralu i riskirao život da spasi Isusovu krunu'

Berdik je za svećenika zaređen istoga dana kada je kardinal Bozanić bio zaređen za biskupa krčkog, 25. lipnja 1989., a bio je kapelan u Selskoj, u župi sv. Marka Križevčanina kod legendarnog župnika vlč. Franje Juraka.

“Od 1994. do 1999. bio sam župnik u župi Draganec blizu Čazme, gdje me zateklo loše stanje. Kada sam došao, u stanu je bilo devet štakorskih legla. Za moje službe u Dragancu župni je stan obnovljen, ali u tom obnovljenom župnom stanu nisam proveo ni jedan dan službe jer sam premješten u drugu župu”, napisao je u svojoj biografiji vlč. Berdik, nakon čega je od 1999. do 2009. bio župnik u rodnom mjestu braće Radić, župi Martinska Ves kod Siska. U Botinec je došao 2009., gdje je župu doslovce podignuo iz pepela, a projekt na koji je bio najponosniji jest “Hod za nerođene”.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • bakulušić:

  Ove komenrate treba sačuvati i otisnuti masnim slovima da svatko vidi kako izgledaju mržnja na internetu, ljevičarka tolerancija, ljevičarska ljubav, predrasude i ljevičarski stereotipi.

 • G.premijer:

  Komentari ne da su glupi, nego vrijeđaju inteligenciju sobne temperature. Nikakvo čudo što je država u ovom stanju kad je stanje u glavama ljudi ovakvo. Svećenik koji je bio među najboljima u Zagrebu, maknut je iz razloga jer se ne ... prikaži još! sviđa kardinalu, koji je više političar, nego Božji čovjek.

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  E da nam je ovakav za Kardinala. O ovom covjeku nitko ni jedne nema lose.