Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kalinić: Moju su kolekciju aviona oslikali Kožarić, Bućan, Ljubičić...

U monografiji “Let za umjetnost” ukoričio dvokrilce iz kućne zbirke
19. studenoga 2020. u 09:18 2 komentara 722 prikaza
kalinic
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Od djetinjstva je zaljubljenik u avione te je i sam nekoć, kao njegov otac, htio postati pilot pa je tu strast pretvorio u kolekcionarstvo. Tako makete dvokrilaca skuplja desetak godina, a ručno su mu ih oslikali mnogi prijatelji koji su i poznati hrvatski umjetnici. A sad je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, političar i publicist, 67 oslikanih drvenih maketa iz svoje kućne zbirke objedinio u monografiji “Let za umjetnost”. Može se naći u gotovo svim knjižarama, stoji 189 kuna, a cijeli je projekt u jednoj rečenici na samom početku friško štampanog štiva opisao pokojni akademik Tonko Maroević.

Povratak iz Italije NSK u Zagrebu vraćeno ukradeno književno blago iz 1614. godine

– Poziv na igru, narudžba za oslikavanje stiliziranih drvenih aviončića, okupila je na jednome mjestu čitavu plejadu suvremene hrvatske likovne umjetnosti – napisao je Maroević.

Uz eseje na dva jezika

Makete su na Kalinićevu “miniaerodromu” oslikali mnogi renomirani umjetnici svih generacija, poput nedavno preminule legende, slavnoga kipara Ivana Kožarića, kojeg se ponajviše pamti po instalaciji “Prizemljeno sunce” u Bogovićevoj ulici. Svoj su doprinos projektu dali i poznati redatelj i scenograf Željko Senečić, ali i slikar i grafički dizajner Boris Bućan, koji je, među ostalim, autor kultnoga plakata za balet “Žar ptica”. A dizajner Boris Ljubičić, dakako, “svoj” je avion oslikao crvenim, bijelim i plavim “kockicama”.

Knjiga na stolu Pogled u duševno stanje imigrantske disfunkcionalne obitelji

– Tu su i Zlatko Keser, Zoltan Novak, Ivica Propadalo, Nikolina Ivezić, Marija Ujević-Galetović, Lidija Šeler, Duško Šibl, Ksenija Turčić, Josip Zanki, Vlado Martek, Paulina Jazvić, Petar Barišić, Bane Milenković… – nabraja Kalinić.

Svaki je autor odabrao svoj način na koji će doraditi maketu, dati poseban “štih” zrakoplovima iz kolekcije, pa su jedni na njima jednostavno ostavili svoj potpis, drugi su ih šareno obojili da izgledaju poput, primjerice, leptira, a treći su oslikali razne motive poput zmajeva, zvijezda, točaka, očiju, oblaka, siluete čovjeka, pauka…

kalinic | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 16.11.2020., Zagreb - Pavle Kalinic sa svojom monografijom Let za umjetnost koja uskoro izlazi. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Njegovim su “letećim igračkama”, dodaje Kalinić, umjetničkim potpisom poseban šarm dali i predstavnici mlađih generacija, poput street artista Slavena Kosanovića, znanog kao Lunar, najmlađeg hrvatskog kolekcionara Denisa Sviraća te kipara Matije Plavčića i Luke Košćaka.

– Makete su usto inspirirane modelom zrakoplova CA-10 Penkala, koji je 1910. godine konstruirao slavni hrvatski izumitelj Slavoljub Penkala, te britanskim avionom Spowith Camel iz Prvog svjetskog rata – govori vlasnik zbirke, dodajući da skuplja avione starije od onih na kojima je njegov otac letio.

ODLUKA POČETKOM 2021. Amerikanci, Izraelci, Francuzi i Šveđani podnijeli ponude za borbenu eskadrilu

Osim što su umjetnici potezom kista drvenim aviončićima podarili “život”, projektu su se priključili i brojni likovni kritičari te književnici, među kojima su, uz Tonka Maroevića, i Leonida Kovač,Zoran Ferić, Ivica Prtenjača i Ervin Jahić.

– Oni su, naime, napisali eseje na prigodnu tematiku koja prožima moju 13. knjigu te ih se može pročitati u hrvatskoj i engleskoj verziji – objašnjava Kalinić. Posveta je pak kratko opisana dvjema riječima “Kap života”, a to, napominje pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, objedinjuje ljubav te neupitnu prolaznost života.

kalinic | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 16.11.2020., Zagreb - Pavle Kalinic sa svojom monografijom Let za umjetnost koja uskoro izlazi. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Što dočarava “Kap života”

– Kad vidim zrakoplove, izgledaju mi romantično, iz današnje perspektive ratovanja gotovo miroljubivo, koliko god kontradiktorno zvučalo. A kad gledam snimke borbi dvokrilaca Prvog svjetskog rata, to su viteške bitke. Čovjek i njegov stroj na nebu. To dočarava i objedinjuje knjiga – zaključuje Pavle Kalinić.

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • linkser2:

    kako samo ima vremena za hobi od silnog posla a i novaca uz plaćicu od 15000 kn.... za zjakanje

  • trade_mark:

    ma divno, evo pusa! nemaš tenkić, ali zato imaš eskadrilu aviončića! sjedi, evo 5!