Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kakvo je to strugano jaje i što je krašenka

Ruske pisanice izlaže Koordinacija udruga ruskih sunarodnjaka Hrvatske (KURS), a one hrvatske Kulturna udruga “Sveti Martin” iz Dubrave pokraj Vrbovca
02. travnja 2021. u 13:16 0 komentara 400 prikaza
Zagreb: U Etnografskom muzeju otvorena je zložba "Pisanice - splet hrvatskih i ruskih tradicija"
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Tradicijske ruske ornamente, gželj i hohlomu, no u nešto drukčijem izdanju, kao suvremenu interpretaciju motiva kojom su ukrašena uskrsna jaja, možemo vidjeti na izložbi “Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija” u Etnografskom muzeju, koja je otvorena do 6. travnja. Ruske pisanice izlaže Koordinacija udruga ruskih sunarodnjaka Hrvatske (KURS), a one hrvatske Kulturna udruga “Sveti Martin” iz Dubrave pokraj Vrbovca, koja u fundusu ima velik broj pisanica nastalih između 1970. i 1975. godine.

Izložba pisanica i običaja nacionalnih manjina Zanimljivo Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija

Ukrašavali i muškarci

Obje organizacije željele su prikazati stare tehnike ukrašavanja iz svoga kraja. U Hrvatskoj se tako koriste tradicijske tehnike struganja, oplitanja ili opletanja, lijepljenja srčike biljaka, a izloženi su u muzeju i umjetnički radovi Sanje Benko, odnosno pisanice oslikane tehnikom drvene olovke ukrašene kombinacijom suvremenih geometrijskih i tradicijskih ornamenata.

Blagdanski ručak Imamo recept kako od "obične" sezonske salate napraviti senzaciju dostojnu i najsvečanije prigode

– Struganje je tehnika u kojoj se već obojeno jaje ukrašava struganjem boje nožićem, britvom, iglom ili nekim oštrim predmetom pa se tako dobije bijeli ornament na obojenoj pozadini, a najčešći motiv je cvijeće. Ovo je jedna od rijetkih tehnika ukrašavanja koju su izvodili muškarci – objašnjava Dražen Milenković, predsjednik Udruge “Sveti Martin”, te dodaje da je najraširenija tehnika u središnjoj Hrvatskoj, Baranji i Slavoniji oplitanje ili opletanje, u sklopu koje se na ispuhano neobojeno jaje aplicira vuneni i svileni konac, najčešće u obliku četverokuta ili pruga, a uz konac su se dodavale i perle, gumbi ili šljokice. Još jedna pomalo zaboravljena tradicijska tehnika iz sjeverne i istočne Hrvatske je lijepljenje srčike biljaka. Nakon pripreme biljke, iz nje se izvadi srčika, koja se lijepi na koru neobojenog jajeta te se tako dobiva ukras poput vijuga i spirala.

Zagreb: U Etnografskom muzeju otvorena je zložba "Pisanice - splet hrvatskih i ruskih tradicija" | Autor : Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL 18.03.2021.,Zagreb - UEtnografskom muzeju otvorena izlozba "Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija" izlozbu je svecano otvorio novi ruski veleposlanik u Hrvatskoj Andrey Nesterenko. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Malevanke, pisanke...

Rusi su pak prezentirali tehniku hohloma, koja se inače koristi u oslikavanju uporabnih predmeta, posebno od drva, posebnu po tome što se zlatna podloga dobiva bez upotrebe zlatne boje. Na predmet se pri nanošenju ukrasa nanosi kositar, srebro ili aluminij u prahu koji se potom premazuje lakom i suši na visokoj temperaturi. Tu su i pisanice kojima je inspiracija gželj, što je naziv ruskog umijeća proizvodnje porculanskih i keramičkih proizvoda koji su prepoznatljivi po ukrasima u plavoj boji. Za oslikavanje se koristi kobaltna boja, koja se potom podvrgava visokim temperaturama.

Zagreb: U Etnografskom muzeju otvorena je zložba "Pisanice - splet hrvatskih i ruskih tradicija" | Autor : Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL 18.03.2021.,Zagreb - UEtnografskom muzeju otvorena izlozba "Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija" izlozbu je svecano otvorio novi ruski veleposlanik u Hrvatskoj Andrey Nesterenko. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Osim tradicijskih tehnika, kao inspiracija za ukrašavanje pisanica poslužila su i Fabergéova jaja. U Rusiji također postoji cijeli niz tradicijskih načina ukrašavanja uskrsnih jaja, a pisanice naziv dobivaju prema tehnikama pa se tako jaja ukrašena jednom bojom zovu krašenke, jaja ukrašena bojom i voskom pisanke, dok se jaja oslikana ornamentom ili motivom krajolika zovu malevanke.

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.