Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četiri prostorije pijanstava

Kakvi ste kad popijete čašicu (pre)više? Doznajte u našem Muzeju mamurluka

Muzej mamurluka
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
30.11.2019.
u 14:56

Kakvi ste kad popijete čašicu (pre)više? Doznajte u našem Muzeju mamurluka

Probudio se s pedalom bicikla u džepu i ne sjeća se ni otkud ni kako ni zašto. Iskustvo je to prijatelja dvoje 24-godišnjaka, studenta Rine Dubokovića i njegove djevojke, kiparice Roberte Mikelić, koja im je poslužila kao inspiracija za stvaranje Muzeja mamurluka. Smjestio se u Preradovićevoj 8, otvara se sutra, a u njemu su u četiri prostorije predstavljene priče nastale tijekom pijanstava.

Sindrom “jutro poslije”

Zidovi muzeja ukrašeni su grafitima Zvonimira Podgajskog, kao i madrac postavljen u prvoj prostoriji. Ondje je šest priča koje su završile policijskom intervencijom.

– Poput slučaja mladića koji se napio i remetio javni red i mir, a kad ga je policija pokušavala uhvatiti, dao je petama vjetra. No, pao je preko ležećeg policajca i tako su ga uhvatili – govore Rino i Roberta. Izloženi pjenušac, pak, podsjetnik je na anegdotu o lopovu u Francuskoj koji je provalio u stan s namjerom da ukrade novac, ali je popio previše iz boce koju je u njemu pronašao pa su ga ujutro zatekli onesviještenog ispred televizora s daljinskim upravljačem u ruci.

U drugoj su prostoriji, pak, zidovi obloženi ogledalima, a na njima su izložene četiri priče, uključujući onu o “Krezubici”, curi koja se mamurna probudila u zatvorskoj ćeliji s ogrebotinama, šavovima na bradi i bez dva prednja zuba.

– Ogledala simboliziraju izloge u kojima ljudi, kad nakon burne noći odlaze kući, provjeravaju jesu li dovoljno pribrani da takvi dođu, primjerice, pred roditelje – objašnjava par.

Vrt u kojemu su tri storije o scenama pijanstva vezanima uz životinje, konkretno pingvina, ljamu i majmuna, čini treću etapu muzejskoga postava.

– Dobili smo puno priča od poznanika i prijatelja, ali i nepoznatih ljudi. Mnogi su se javili s anegdotama o tome kako su u alkoholiziranom stanju kupili ili ukrali životinju iz zoološkog vrta, pa i cirkusa, kao što je bilo u slučaju ljame – govori Roberta dok nas vodi u posljednju prostoriju. A ona je u potpunom kaosu. Po podu su razbacane majice, proliveno piće, s kvake razbijenog prozora vise gaćice... U kutu su fotelja i stolić s praznim bocama, čašicama za žesticu i pepeljarom punom opušaka, a u ormaru, uz razbacane knjige, stoji i cvijeće koje je jedna cura ukrala tijekom pijanstva. Na radnome stolu, pak, otvorena je bilježnica u koju stiže priča o muškarcu koji je vlastitoj ženi rekao da se makne od njega kada ga je pijanog željela pospremiti u krevet jer je nije prepoznao.

– Inspiracija za desetak priča ove sobe bile su nam scene iz filma “Mamurluk” u kojemu se glavni glumci napiju u Las Vegasu i drugi dan probude na nepoznatim mjestima s tetovažama za koje se ne sjećaju da su ih napravili – ističe Rino.

Crna soba upozorenja

Mladi par cijeli projekt financira ušteđevinom, uz pomoć obitelji i prijatelja, a u budućnosti planiraju proširiti koncept i dodati još jednu, crnu sobu.

– Birali smo najsmješnije priče, a crnom sobom želimo poručiti kako alkohol nije bezazlen. U nju ćemo postaviti činjenice o štetnom djelovanju prekomjernog konzumiranja te poruke poput one “Kad piješ, ne vozi” – zaključuju Roberta Mikelić i Rino Duboković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije