Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne žele javne sjednice

Kako su možemovci ostali bez četiri gradske četvrti i zašto ih u dobivenima prozivaju?

Zagreb je Naš
15.07.2021.
u 09:54

Oporba ih optužuje za netransparentan rad u gradskim četvrtima, no oni odvraćaju da traže novi model

Osvojili su 16 od 17 gradskih četvrti. No ipak je Možemo! krajem prošlog tjedna u tri četvrti u kojima je također pobijedio ostao bez vlasti. U Podsljemenu, Donjoj Dubravi i Sesvetama druge su se stranke udružile kako bi ih nadjačale, a slično se prošloga mjeseca dogodilo i u Gornjoj Dubravi. No nisu se možemovci pretjerano ni bunili. Kao da su se unaprijed predali, ne želeći ulaziti u bilo kakve “dealove”, opisali su stav platforme njihovi kolege vijećnici.

Važan je princip, ne fotelje

Zašto su tako lako prepustili drugima da budu glavni u odlučivanjima koja će ulica dobiti nogostup ili gdje će se sagraditi igralište, naoko “prizemnim” stvarima koje utječu na sve koji žive u Zagrebu, pitali smo i same možemovce u tim četvrtima. I svi su odgovorili slično: “Nećemo radi vlasti odustati od svojih principa”. Takvu su uputu, može se čuti neslužbeno, dobili u središnjici stranke. Odnosno, nisu željeli dogovarati suradnju ni s kim osim sa SDP-om, pa tako ondje gdje nisu mogli složiti većinu s njima, s drugima nisu ni pokušavali. U Donjoj Dubravi, primjerice, pet vijećnika Možemo! i jednan iz SDP-a nisu mogli sastaviti većinu od njih 15, a mogli su pregovarati s HDZ-om, strankom Bandić Milan 365, Domovinskim pokretom i Zelenom listom, Mostom, jednim vijećnikom s liste Vesne Škare Ožbolt te nezavisnim Antunom Bošnjakovićem. Trebala su dva pokušaja konstituiranja i puno pregovora, no na kraju je većinu dogovorila desna opcija.

– Jednostavno nismo imali prirodnih koalicijskih partnera – kaže Ankica Penava Pejčinović, nositeljica liste Možemo! za tu četvrt. Slična je situacija bila i u Sesvetama. Možemo! je osvojio pet mandata, SDP jedan, a većinu su složili BM365, Most, DP i zastupnik V. Škare Ožbolt. HDZ nije dio te koalicije i ostaje u oporbi, no to ne znači, kaže njihov Ante Plazonić, da surađuju s Možemo! i SDP-om, kako su neki zaključili. Konstruktivna opozicija spremni su biti i možemovci, kaže nositelj liste Ivan Krivačić, te dodaje da nisu mogli pristati na dogovor radi dogovora. Podsljeme pak nije osvojio nijedan SDP-ovac pa je ondje Možemo! bio sam, s četiri od 11 mandata. Većinu sad tvori lista grupe birača Krešimira Kompesaka, BM365, HDZ i DP.

– Nećemo mijenjati mišljenja da bismo došli do fotelja – kaže Luka Maloča, nositelj liste Možemo! Takav pristup, ističu analitičari, pokazuje da im je puno važnija politička konzistentnost nego vlast po svaku cijenu.

– Čuvaju svoj imidž od etikete trgovanja, što je dobro za njih ako im je cilj nastavak pozicioniranja na političkoj sceni za sve buduće nastupe – kaže Dragan Bagić. Davor Gjenero napominje da je četvrt niža razina gradske vlasti koja nema velike ovlasti i da stoga možemovcima nije pretjerano važno da je imaju, a Ankica Mamić ističe da žele poslati poruku i svojim biračima da mogu računati na njih.

– No Tomašević je prije izbora obećao da će mjesnoj samoupravi dati veće ovlasti pa će biti zanimljivo gledati hoće li ih delegirati četvrtima u kojima Možemo! nema većinu – kaže analitičarka. Pita li se Kompesaka, novog/ starog šefa Podsljemena, to ne bi trebao biti problem jer je, kaže, suradnja s Možemo! zasad obećavajuća, a isto govori i Maloča. No brend bi im mogla narušiti činjenica da, unatoč tome što su u izbornoj utrci promovirali transparentnost, prvi potezi baš ne idu u tom smjeru. Primjer navodi Šime Kovač, HDZ-ov vijećnik u Trnju, koji je htio da se o svakoj točki dnevnog reda glasa poimence te da to uđe u zapisnik kako bi bilo dostupno javnosti, što su odbili.

– A ljudi imaju pravo znati tu informaciju – kaže Kovač. Je li stvar u komentarima? Negoduje i Dejan Kljajić, vijećnik BM365 u Podsused – Vrapču, koji je zatražio da se nastavi s prijenosima sjednica uživo na Facebook stranici Vijeća.

– Glasali su protiv. Rekli su da žele naći način kako da sjednice budu javne putem neke zajedničke gradske stranice, a žele izbjeći negativne komentare pa su protiv Facebooka – objašnjava Kljajić, napominjući da su upravo zahvaljujući toj platformi možemovci postali toliko popularni. Da traže vlastiti model prema kojem će sjednice svih četvrti biti transparentne potvrdila je i Marija Brajdić Vuković, nositeljica liste Možemo! u toj četvrti. Na “stolu” su različite opcije, a model će predstaviti u rujnu

Komentara 1

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
19:48 21.07.2021.

Najlakše je pobjeći od odgovornosti...lovica je neka tu u džepu,a nek drugi odgovaraju za napravljeni posel

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije