Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kako se zaštititi od ionizirajućeg zračenja?

U letku se nalaze praktični savjeti za građane što raditi kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji u slučaju radiološkog izvanrednog događaja
13. rujna 2013. u 12:06 0 komentara 331 prikaza
Zaštita letak
Foto: Zagreb.hr

Zagrepčane će u ponedjeljak u poštanskim sandučićima dočekati edukativni letci o tome kako se zaštitit od ionizirajućeg zračenja. 

Letak je tiskan u 500.000 primjeraka, u Zagrebu će se dostaviti 321.000 komada u sve poštanske sandučiće, a preostali dio namijenjen je za podjelu u Zagrebačkoj županiji. Tisak i distribucija letka u potpunosti je financirana iz EU projekta „Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće\".

U letku se nalaze praktični savjeti za građane što raditi kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji u slučaju radiološkog izvanrednog događaja, pobrojane su i objašnjene moguće mjere zaštite i to hitne i dugoročne mjere.

- Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 km od državne granice. S obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u nuklearnoj elektrani vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna za stanovništvo vrlo je mala. Međutim, moguće izravne i neizravne posljedice takve nesreće, osobito u okolnim područjima, zahtijevaju stalno poboljšanje pripremljenosti snaga zaštite i spašavanja, istiće se u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. 

>>\'Ako bukne u NE Krško, kreće evakuacija iz Zagreba\'

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.