Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Ilica Q'Art"

Kafići, modna revija i buvljak nasred Ilice

Na tramvajskim tračnicama održan najveći ilički buvljak i second hand modna revija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/18
09.06.2019.
u 17:12

Želimo ukazati na važnost recikliranja, ali i upozoriti na konzumerizam – kazala je Ivana Nikolić Popović koja je ovaj projekt organizirala s Aleksandrom Battistom Ilićem.

Kava se ispijala na suncu, uživalo se u zdravim delicijama, na štandovima i dekicama moglo se kupiti baš sve, a održana je i nesvakidašnja modna revija. I sve to na tračnicama oko Britanskog trga kuda danas tramvaji nisu smjeli proći. Dio Ilice od Primorske do Medulićeve bio je rezerviran za projekt "Ilica Q'Art".

Riječ je o trodnevnom programu, koji već tri godine oživljava centar grada, konkretnije Ilicu.

- Želimo vratiti život u centar grada. Mnogi prostori zjape prazni, a mogu se itekako iskoristiti. Ove godine naglasak programa je na isticanju važnosti ponovne upotrebe predmeta, odnosno korišteju starih stvari na nov način, čime se predmetu daje nova vrijednost. Osim toga, želimo ukazati na važnost recikliranja, ali i upozoriti na konzumerizam – kazala je Ivana Nikolić Popović koja je ovaj projekt organizirala s Aleksandrom Battistom Ilićem. Njih dvoje su bili i modeli "second hand" modne revije kojom su željeli pokazati da se ono što je netko odbacio itekako može iskoristiti.

U šetnji "pistom" oko Britanca pridružili su im se i modna agentica Tihana Harapin Zalepugin, model i kustos Josip Tešija, glumci Natalija Đorđević, Hrvoje Klobučar i Beti Lučić, pjevačice Manuela Svorcan i Antonia Šerić, dizajneri Tomislav Bahorić i Andrijana Subotić Pjajčik, vlasnica tvrtke "Green&more" Ivana Stavljević te nekadašnja profesorica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Jadranka Bačić, koja je bila zadužena za second-hand kombinacije svih modela. Ponosi se i nagradom za životno djelo na području mode, a za dobar stil, kaže, nije potrebno puno novca.

- Svoje komade već više od četiri desetljeća nabavljam na Hreliću. Studentima sam nekoć skupljala stare "krpice" koje je netko odbacio, pa su od toga radili kreacije. U tome je čar, kada se nešto naizgled neupotrebljivo "vrati u život" – objašnjava J. Bačić. Po završetku revije, svi su požurili razgledati i štandove koji su bili postavljeni duž Ilice. A tamo nema čega nije bilo.

.

Odjeća, knjige, nakit, torbe..., mogli su se naći već za desetak kuna, a bilo je tu i nešto skupljih, ručno rađenih varijanti. Nakon revije, u šetnji štandovima i ispijanju kave na suncu uživali su i modeli, a svoje oduševljenje nije krio Josip Tešija.

- Dio Ilice od Britanca prema Črnomercu polako odumire, jer prostori koji su nekada održavali Zagreb na životu sada zjape prazni. A Ilica je naše kulturno bogatstvo i bilo bi odlično kada bi se barem jednom mjesečno zatvorio promet i organiziralo ovakvo druženje kako bi se u žilu kucavicu našeg grada vratila krv – zaključuje Tešija.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar dr. Evil
dr. Evil
23:18 09.06.2019.

Pa da ljudi žele kupovati tamo- ne bi propali svi ti prostori...Ako se otvaraju svi silni shopping centri (sa besplatnim parkiranjem) - onda to mora utjecati na klasične dućane oko centra (nema besplatnog pariranja, nema slobodnih parkirnih mjesta, ako ima onda je to 1.zona 12kn/h, max.2h)... Niste konkurentni, zastarjeli ste.

Avatar prahrvat
prahrvat
18:52 09.06.2019.

fensi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije