Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

Kada će se rasplesti priča o legalnosti grobnog mjesta Milana Bandića? Evo što su nam rekli iz Ministarstva

Zagreb: Grob Milana Bandića na Mirogoju
Josip Regovic/PIXSELL
01.03.2024.
u 12:58

Jučer je, podsjetimo, oporba u Gradskoj skupštini u srijedu je ocijenila sramotnom činjenicu da obitelj pokojnog Milana Bandića još nema odobrenje za postavljanje nadgrobnog spomenika na Mirogoju

Priča o legalnosti grobnog mjesta Milana Bandića i dalje je bez epiloga. Kako doznajemo, Služba za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Ministarstva kulture i medija provela je 2022. nadzor i provjeru je li zatraženo i izdano rješenje o prethodnom odobrenju za zasnivanje grobnih mjesta i je li grobno mjesto formirano prema izdanom prethodnom odobrenju.

"S obzirom na to da je inspekcijskim očevidom utvrđeno da je rješenjem Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode izdano prethodno odobrenje za osnivanje grobnih mjesta 18/1 i 18/2 na polju 112A na Mirogoju te je zasnivanje grobnih mjesta u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Služba za inspekcijske postupke zaštite kulturne baštine obustavila je postupak", napisali su u odgovoru na naš upit. Izvide na Mirogoju, međutim, još provodi Općinsko kazneno državno odvjetništvo, odnosno postupa po zaprimljenim kaznenim prijavama.

Na temelju Zakona o kaznenom postupku, naglasili su također u udgovoru na upit, izvidi su tajni, a o donošenju meritornih državnoodvjetničkih odluka obavještavaju se osobe za koje je to predviđeno relevantnim zakonskim odredbama. 

Zagreb: Grob Milana Bandića na Mirogoju
1/12

Jučer je, podsjetimo, oporba u Gradskoj skupštini u srijedu je ocijenila sramotnom činjenicu da obitelj pokojnog Milana Bandića još nema odobrenje za postavljanje nadgrobnog spomenika na Mirogoju, dok iz Grada kažu da se suglasnost ne može izdati dok traju izvidi oko legalnosti proširenja grobnog polja.

Oporbeni zastupnici u Skupštini, među kojima je i Dejan Kljajić (Stranka rada i solidarnosti), činjenicu da dugogodišnji gradonačelnik Zagreba nema svoj spomenik, smatraju sramotnom, ali i direktnom odgovornošću aktualnog gradonačelnika.

“I nakon što su prošle tri godine od smrti, nevjerojatna je i sramotna je činjenica, da na grobno mjesto Milana Bandića nije postavljen nadgrobni spomenik. Obitelj pokojnog gradonačelnika je nekoliko puta uputila zahtjeve i apele Gradu Zagrebu i Tomaševiću da o svom trošku postavi nadgrobni spomenik. Nitko iz grada se nije očitovalo, a tako ni Tomislav Tomašević”, rekao je Kljajić. 

VEZANI ČLANCI: 

"Pokojni gradonačelnik Bandić svojim je vođenjem Zagreba obilježio jedan dio zagrebačke povijesti. Kojoj god on političkoj opciji pripadao, slagali se mi s njegovim potezima ili ne, o čemu će najviše jednog dana govoriti i povjesničari, mislim da je sramota što 2024. godine, u drugom mjesecu, na godišnjicu smrti i dalje ne postoji nadgrobni spomenik gradonačelnika Bandića”, poručio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. 

VIDEO: Prvi hrvatski fasto food, Mimice, slavi 75 godina rada

Komentara 7

OT
otrovnijezik
13:43 01.03.2024.

Kao prvo to ne prolazi sanitarne uvjete a sve drugo je zanemarivo i po vezi. Sklanjajte smeće.

DR
dragica949
09:46 02.03.2024.

Grob nije na legalnoj parceli ,krajputaša bi trebalo eshumirati i vratiti u Bandića brig,selo Pogana Vlaja,Donji Mamići ,općina Grude.

Avatar Idler 3
Idler 3
13:40 01.03.2024.

Kolk je vrijedil takšno je mesto i dobil - kanal pored zida ! Tri leta se razvlačiju jer se bi valjda puk trebal na to naviknut. Mam ga skopat i "poklonit" familiji ak ga i oni očeju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije