Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rođendanski koncert

Jura Stublić i Film u Tvornici obilježavaju godišnjice tri važna albuma

Split: Humanitarni koncert za vatrogasce na Gripama povodom 68. Torcidinog rođendana
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/8
21.09.2022.
u 16:49

„Zona sumraka“, „Sunce sja“ i „Hrana za golubove“ navršavaju 40, 35, odnosno 30 godina od objavljivanja

Jura Stublić i njegova grupa Film na koncertu u Tvornici kulture, koji će se održati  22. listopada, obilježit će godišnjice tri važna albuma, jer su „Zona sumraka“, „Sunce sja“ i „Hrana za golubove“ navršili 40, 35, odnosno 30 godina od objavljivanja, objavila je Tvornica kulture.

S više od 30 koncerata koje je pogledalo preko 50.000 posjetitelja Jura Stublić apsolutni je rekorder po broju nastupa u Tvornici kulture, ali i dalje među najtraženijim domaćim izvođačima.

Ta tri slavljenička albuma hrvatske i ex-Yu rock scene, objavljena u razdoblju od 1982. do 1992. godine, zaokružili su postavljanje Stublića na poziciju jednog od najvećih i najznačajnijih autora regije.

09.04.2022., Zagreb - Jura Stublic i grupa Film odrzali su koncert u Tvornici koja je bila popunjena do zadnjeg mjesta. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL, Ilustracija

Sva tri albuma nose autorski različite Jurine pečate. Pjesme kao što su „20.000 milja iznad mora“ i „Zagreb je hladan grad“ očitavali su klimu s početka 80-tih godina u Jugoslaviji.

Neusporedivo optimističniji, klasici sa „Sunce sja“ kao što su „Sjećam se prvog poljupca“ i „Srce na cesti“ došli su kao još jedna potvrda već dokazanoj autorskoj kvaliteti. Album je prodan u 100.000 primjeraka.

Naposljetku, „Hrana za golubove, zabilježena je kao jedan od najpoznatijih antiratnih albuma iz 90-tih, kojeg su obilježili hitovi „E moj druže beogradski“ (prepjev pjesme „Na morskome plavom žalu“ iz Kusturičinog filma „Sjećaš li se Dolly Bell?“) „Bili cvitak“, kao i „Radio ljubav“ i „Dom“.

Zanimljivo, upravo to izdanje, ukupno sedmi album, do danas je ostao posljednji Stublićev cjeloviti studijski album.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije