Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJETITE PREDAVANJE

Jeste li znali da je Zagrebački velesajam bio flmska kulisa? Bogat je i vrhunskim djelima arhitekture

18.05.2024.
u 15:00

Centar za kulturu Novi Zagreb na svojoj adresi, u sklopu projekta "Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački velesajam", priprema poučno predavanje Sonje Leboš

Iako Zagrebački velesajam predstavlja prostor za sajmove, koncerte, sportske i kulturne manifestacije, on je nekada imao i ulogu filmske kulise: od industrijskog, propagandnog do igranog filma. Bio je mjesto radnje u djelima poznatih redatelja, poput Hajrudina Krvavca, Branka Bauera, Ante Peterlića...

Centar za kulturu Novi Zagreb na to želi i podsjetiti pa na svojoj adresi, u sklopu projekta "Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački velesajam", priprema poučno predavanje. Predavačica Sonja Leboš, u srijedu, 22. svibnja, u 20 sati, sve zainteresirane podučit će o raznim aspektima filmske proizvodnje koji su se odvijali na Velesajmu, kao i o njegovoj reprezentaciji u filmovima.

Tri dana kasnije, u subotu, 25. svibnja u 11 sati, na rasporedu je i dvosatna šetnja Velesajmom sa Sonjom Leboš i Lanom Lovrenčić gdje se sprema i pop-izložba. Svi zainteresirani upoznat će se s nekim vrhunskim djelima modernističke, ali i vernakularne arhitekture koja se tamo nalaze. Pop-up izložba, pak, omogućit će uvid u neka arhitektonska djela koja su se nekoć tamo nalazila ili pak manje vidljive detalje postojećih objekata. Na cilju sve zainteresirane čeka i prava poslastica: izložba posvećena Većeslavu Holjevcu, zagrebačkom gradonačelniku koji je najzaslužniji za izgradnju Zagrebačkog velesajma i Novog Zagreba. 

VEZANI ČLANCI:

Isto tako, u galeriji "Modulor" od utorka, 21. svibnja, može se posjetiti i izložba "Zagrebački velesajam 1956-1961. - Društveni, privredni, (geo)politički i prostorni zamašnjak razvoja socijalističkog grada" radnim danima od 10 do 20 sati. Traje sve do 6. lipnja, a kustosice su, također, Sonja Leboš te Lana Lovrenčić. 

Program Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački velesajam podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb - Ured za kulturu i civilno društvo. Rad Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja podržava Zaklada Kultura nova.

VIDEO: Od Zagreba do Vugrinščaka pedalira se 15. lipnja: Evo što nas sve očekuje na Večernjakovoj biciklijadi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije