Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoko

Jedna kap zaljuti 100 litara gulaša

11.05.2017.
u 14:37

Carstvo umaka i začinskih mješavina na Trešnjevci otvorila je ekipa koja stoji iza brenda poznatoga po 50 sorti papričica uzgojenih u Igrišću

Prema Scovillovoj skali kojom se mjeri razina ljutine, suzavac u prosjeku ima oko tri milijuna skovila. Najljući ekstrakt ljute papričice koji se može naći na policama trgovine “Spicy Days” ima ih devet milijuna. Da bi se mogao kupiti, mora se potpisati posebna izjava o svjesnosti rizika.

– Ljudi ne mogu niti pojmiti koliko je to ljuto. To nije nešto što čovjek uopće može probati, već ekstrakt koji se koristi kada se kuhaju jako velike količine. Jedna je kap, primjerice, dovoljna da zaljuti 100 litara nekog gulaša – objašnjava Darjan Grilec iz dućana koji je nedavno otvoren u Tratinskoj 38. Otvorio ga je tim koji stoji iza brenda “Volim ljuto”, koji je poznat po ljutim papričicama uzgojenim u Igrišću, na granici Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županija.

1/5

Imaju više od 30 tisuća sadnica, odnosno 50 sorti čili papričica od kojih rade razne proizvode, a “Spicy Days” je prvo mjesto u Zagrebu u kojemu se može naći sve iz njihova asortimana. Tu su fermentirani umaci i razne mješavine umaka poput onoga za roštilj. Prodaju se i začinske mješavine, ukiseljene i sušene papričice, ljuti ajvar, senf...

– Imamo raznih okusa, ali i više razina ljutine, pa svatko može naći nešto za sebe. Proizvod označavamo zvjezdicama, od jedne do pet, po stupnju ljutine – ističe Grilec te dodaje da je “Volim ljuto” dobilo drugu nagradu na svjetskom natjecanju ultraljutih umaka.

No, u trgovini ima i niz drugih artikala različitih proizvođača iz Hrvatske i svijeta, a među njima su i neki od najpoznatijih američkih i britanskih brendova. 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije