Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Jede se sushi, hamburgeri, ali gdje su špek-fileki?

Gastro ponuda uključuje tripice, jetrica, vajngulaš... gozba za nepca u zagrebačkim zalogajnicama
22. listopada 2013. u 11:40 0 komentara 2843 prikaza
'zdravljak_gra_211013'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Od hamburgera i sušija do začinjenih jela Indijskog potkontinenta, središte Zagreba postalo je mješavina okusa za nepce. No gdje su tu špek-fileki? Stare zagrebačke zalogajnice postale su prava rijetkost, ali svojim šarmom i menijem i dalje privlače velik broj gostiju.

– Rimljani su bobom osvojili Mediteran! – veselo kaže Đurđica Čajko, šefica kuće i kuhinje obiteljske zalogajnice Modena, dok poslužuje juhu od boba. Smještena blizu Cibone, zalogajnica posluje osam godina i dnevno nudi tradicionalna kontinentalna jela, ovisno o sezoni i ponudi.

Obiteljski posao

– U zalogajnici većinom rade članovi obitelji, a goste smatramo proširenom obitelji. Nikada nismo dizali cijene, a i nećemo. Želimo da si gosti, tko god da jesu, priušte pojesti nešto jušno i toplo – objašnjava "filozofiju" zalogajnice Ivica Čajko.

– Kad ovdje jedem, prisjetim se scene u Smogovcima kada Flek nađe gusjenicu u hrani pa ga konobar špota kaj ju je zapiknul. Ima taj neposredni zagrebački duh – govori Andrej, stalni gost.

Zagrebački duh osjeti se i u gostionici Tip-top, koja kao moto ima citat najvećeg barda među svojim gostima: "Ne služite kavu mom odijelu, već meni".

– Tin Ujević bio je naš najpoznatiji gost, no nama danas dolaze i poslovni ljudi i radnici i pjesnici. Nitko nema vremena pripremati grah s kobasama i slično, jela kakva su se pripremala kod kuće, a ljudima toga nedostaje – govori šef kuhinje Tip-topa Christian Misirača.

Po cijeni od tridesetak kuna gosti mogu pojesti teleća jetrica, riblji brudet, kelj s faširancima...

Svaki tjedan ista jela

Na danas zaboravljenim tračnicama prijašnjeg Napretka postojano stoji i buffet K Samoborskom kolodvoru, smješten na nekadašnjoj postaji za Samoborček.

– Mijenjamo jela po sastojcima koje imamo, no svaki utorak moramo imati juneće tripice, a četvrtkom špek-fileke. I naravno vajngulaš – govori Klarin.

>>Novi restorani, dućani i galerije oživljavaju Tkalču

 

Od 1932. godine na meniju jaja sa &scaro

Od 1932. godine na meniju jaja sa šunkom

Iako radnički gableci za svačiji džep polako nestaju iz gastronomske ponude grada, tradicionalna zagrebačka jela i dalje se pripremaju po raznim restoranima. Šufnudli i zemrlknedli (okruglice od kruha) mogu se za 35 kuna naći na tanjurima gostiju restorana Lady Šram. Restoran Purger pak, od 1932. godine s menija ne miče jela poput šunke s jajima za 40 kuna.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.