Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Je li udarac po džepu najbolji lijek za pročelja bez grafita

grafiti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.01.2016.
u 15:00

Još uvijek u ladici stoji da se unakazitelji fasada kazne s 500 sati društveno-korisnog rada

Postavljene kamere i blage kazne za sve one koji sprejevima nagrđuju pročelja zgrada pod izlikom ulične umjetnosti nisu dovoljne.

Shvaća to i sam gradonačelnik Milan Bandić, i to nakon što je diljem grada postavljeno tristotinjak kamera, što iz sigurnosnih, ali i razloga lakšeg identificiranja grafitera.

Pa gradonačelnik Bandić sada naglas razmišlja o strožim kaznama. I to onoliko strožim da istodobno postanu preteške za novčanike prijestupnika. Točnije, kako to kaže gradonačelnik, novčanike njihovih roditelja.

– Tata i mama moraju se zadužiti dvadeset godina da plate dečecu 50 tisuća eura fasadu na cijeloj zgradi. Ne dva kvadrata, nego cijelu fasadu – ideja je gradonačelnika Bandića. S tom će primisli i pred novu vladajuću garnituru, pa će i od nove vlade Bandić zahtijevati više sluha i pomoći za rješavanje ovoga gradskog problema, tako da će inzistirati na izmjeni zakona i oštrijim sankcijama kako bi se zagrebački grafiteri napokon doveli u red.

I to gradonačelniku i ne bi bila tako loša ideja da Zagrepčanima nije prije samo godinu i pol obećao izradu programa za sprečavanje vandalskog grafitiranja jamčeći i da će te “vandalske prijestupnike” kažnjavati s 500 sati društvenog rada.

Ništa od toga jer na snazi je odavno postojeća obveza suvlasnika zgrada da u pričuvi osiguraju novac za prekrivanje grafita, s obzirom na to da ih komunalni redari, ako kamere i snime počinitelja, ne mogu sve pronaći i kazniti.

Prije godinu i pol evidentirana su 154 slučaja nedozvoljenog grafitiranja, danas ih je dvjestotinjak. Takvi vandali imaju najviše do 22 godine, kako su Zagrepčane informirali iz Grada, a svojim su vandalizmom oštetili stotinjak pravnih i četrdesetak privatnih osoba.

Ambicija je tada, kao i ova sada da će Vlada riješiti gradski problem, bila velika – u Gradu su se hvalili i izradom karte grafita po gradskim četvrtima. Hvalili, ali ne i izradili. A grafiti su i dalje na pročeljima grada.     

Komentara 15

DU
Deleted user
19:48 26.01.2016.

Kako vele u susjednoj BiH: Šareno, bhu dali drago! I nitko ni da spomene kolika je cijena tih spray doza (30-40 kn) i koliko oni investiraju novca u to da zašarene grad baš po svom ukusu. Na nekim želj. postajama su začrčkali čak i satove jer nema majci da bi netko tko čeka vlak pogledao koliko je sati, a bez da se divi njihovoj umjetnosti. Za ne vjerovati da se to sve desetljećima tolerira!?

DU
Deleted user
17:29 26.01.2016.

Uvijek ću pozdraviti ovakve i slične članke. I uvijek ću upaliti plus svakome tko pametno komentira ovu temu. Samo šteta da ovaj članak nije na naslovnoj strani svih portala, novina i TV kuća jer uistinu ovo nije problem samo Zagreba već svih gradova u RH. Uistinu se tome treba stati na kraj na bilo koji način, probati sve metode od lakših do najtežih...ovo je poprimilo ogromne razmjere, nema čiste površine u gradu koja nije išarana!!

MI
misho32
18:27 26.01.2016.

da je ovoj gradskoj upravi stalo do grada Zagreba i do njegovog izgleda već odavno bi spiječili te debile da uništavaju i unakazuju grad . To nije nikakav problem . konačno to su svi europski gradovi riješili , a kod nas se čak i potiče ovo unakazivanje grada. Postoje i neke nagrade grada za najbolje grafite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije