Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promašeno ulaganje

Izradili dizala na stajalištima vlaka koja godinama nisu u funkciji

vlak
Anto Magzan/PIXSELL
13.03.2012.
u 13:00

Iako vagoni s izravnim ulaskom u vlak ne voze kroz Vrapče i Gajnice, dizala su postavljena

Dizala za osobe s posebnim potrebama koja su prije sedam i četiri godine postavljena na željezničkim stajalištima Gajnice i Vrapče, služe, čini se, samo za ukras.

Niz teškoća

Njih čak šest na području gradskih četvrti Stenjevec, Podsused i Vrapče nikada nije u stvarnosti profunkcioniralo, a kako poručuju iz Hrvatskih željeznica koje su investirale u njihovu gradnju, ne znaju ni kada će se to dogoditi.

– Posrijedi je specifična situacija. Pri gradnji suvremenih željezničkih stajališta takva se dizala ugrađuju zato što je to zakonska obveza. No, sve drugo, nažalost, nije prilagođeno ljudima s posebnim potrebama, kao na primjer vagoni s izravnim ulaskom u vlak – objasnila je Zdenka Francetić, ravnateljica Odjela za komunikacije Hrvatskih željeznica.

Zašto su gradili dizala i koliko su ih točno platili, iz HŽ-a nisu odgovorili, no poručili su da postoji i niz drugih teškoća kada je u pitanju ta njihova investicija.

– Mladež, ali i odrasle osobe redovito ih uništavaju. Zbog toga bi bilo potrebno na stajalištima uvesti videonadzor i 24-satnu čuvarsku službu. No, u ova recesijska vremena HŽ infrastruktura d.o.o., nažalost, nema novca za nabavu videoopreme, uvođenje 24-satne čuvarske službe te angažiranje tvrtke koja bi obavljala mjesečne preglede i popravke dizala - dodala je Francetić.

Tri milijuna kuna?

No, daleko je HŽ od svega toga jer za početak dizala bi uopće trebala početi raditi. Čini se da se to ipak neće dogoditi i da će ostati apsurd i dalje. Na isti problem upozorila je i mladež HČSP-a koja tvrdi da je u dizala u Gajnicama i Vrapču uloženo oko tri milijuna kuna.

– Na svako dizalo potrošeno je pola milijuna kuna. Poslali smo pismo prigovora na adresu HŽ-a te na druge adrese i pitamo se zašto su ta dizala uopće sagrađena. Ne znamo koji je točan broj osoba kojima su ta dizala potrebna. Odgovor još nismo dobili – kazao je Frano Čirko, predsjednik HČSP-a GČ Stenjevec.

Komentara 8

MI
mistre
13:50 13.03.2012.

Bravo HČSP jedina stranka pravaška koja se brine za Hrvate i sve njene građane, te se zalaže za boljitak Hrvata i svih građana HR .. ZDS!

ZI
zigizagi
14:07 13.03.2012.

Koliko sam vidio, HČSP je ovaj slučaj poslao i na adrese MUP-a i DORH-a. Oni bi trebali napraviti idući potez. Ovdje sve smrti na pranje love. Inače, svaka čast HČSP-u.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:22 13.03.2012.

Svi znamo o cemu se radi,.....osim policije i uskoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije