Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi i uspješni

Iz studentskih klupa pravac u garažu

formula
Antonio Bronić/PIXSELL
26.11.2010.
u 15:20

U izradi formule nema “varanja” pa im ne pomažu ni profesori s fakulteta. Svaki problem moraju riješiti sami, a najviše im nedostaje novac za dijelove, kojih je 3000

Oni ne obilaze kafiće nakon predavanja i ne trate vrijeme u ispijanju dugih kava, nego iz studentskih klupa idu pravac u garažu. Taj skučeni prostor, natrpan alatom, dovoljno je velik da FSB Racing Team, 20 mladih mozgova, studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje, stvori u njemu bolid, iako ne za Formulu 1, kažu, za njima jednako važnu, Formulu Student.

– Svrha natjecanja nije pravljenje brzog automobila, nego da se nađe što bolje inženjersko rješenje. To je najzahtjevnije natjecanje u konstruiranju, a sudjelovat ćemo treći put – objašnjava član tima Marko Podgajski.

Na bolidu rade od početka akademske godine, a prema njihovoj procjeni, za stazu će biti spreman mjesec dana prije utrke, koja će se organizirati u srpnju u Engleskoj.

Da ne moraju cijelu godinu razmišljati kako financirati izradu dijelova, a ukupno ih je tri tisuće, plasman bi im, kažu, bio i bolji nego prijašnjih godina.

– Dijelove naručujemo iz cijeloga svijeta jer ih kod nas nema, pa se posao zna oduljiti. Uz to, rijetko nailazimo na razumijevanje, pa jedva sastavljamo kraj s krajem – požalio se Maroje Matana.

Unatoč tome dečkima iz garaže nikad ne ponestaje motivacije i želje za ostvarenjem.

– U početku je to samo naš san, a onda sve pojedinačne ideje treba ujediniti, proučiti stručnu literaturu i tržište, nacrtati rukom na papiru, pa tek onda u garažu – govori Vjeko Življak.

U izradi formule, koja juri 150 kilometara na sat, nema "varanja", pa im ni njihov mentor prof. Darko Kozarac ne "olakšava" posao.

 – Svrha nije da im otkrijemo rješenje problema kada zapnu nego da im pomognemo da sami dođu do njega – kaže prof. Kozarac.

Komentara 3

KA
kajinx
22:42 08.08.2018.

Čestitam studentima! Da li koristite wind tunnel, aerodinamički tunel? Otpor zraka na 150 km/h je ogroman.

BS
Blue Sky
04:59 11.12.2010.

Dobro, novinarka, a kaj je s ovim autom na struju lijevo na slici?

KA
kajinx
22:41 08.08.2018.

Čestitam studentima! Da li koristite wind tunnel, aerodinamički tunel? Otpor zraka na 150 km/h je ogroman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije