Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Iz "kuće užasa" spašeno 20-ak pasa, pet uginulo

U neviđenoj prljavštini, izmetu i smradu bilo je zatvoreno možda i više od trideset pasa i mačaka
23. prosinca 2010. u 20:00 15 komentara 30 prikaza
'OLYMPUS DIGITAL CAMERA     '
Foto: ''

Užasan prizor zatekao je volontere udruge "Šapica" kad su ušli u kuću u Harmici u Brdovcu, u kojoj su deseci pasa više tjedana bili zatočeni bez hrane i vode nakon što je N. V., koja se za njih brinula, završila u bolnici u Vrapču, prisilno hospitalizirana zbog javnih ekscesa uzrokovanih mentalnim problemima.

U nezamislivom smradu, prljavštini i izmetu bilo je zatočeno dvadesetak pasa koji nisu uspjeli pobjeći, jer su bili ili preveliki da se provuku kroz rupe u zidovima oronule zgrade ili vezani na lajne. Neki su uginuli, i njihove polupojedene lešine dodatno su zagađivale ionako užasne uvjete u toj kući uz samu granicu sa Slovenijom.

Patološko skupljanje

Aleksandra Ivanov iz "Šapice" kaže da se N. V., koja nije toliko ljubiteljica životinja koliko patološka "skupljačica životinja", ipak dobro brinula za pse, dok nije završila u bolnici. I pored užasa koji su proživjeli, psići su socijalizirani, ne bježe od ljudi i razigrani su. Navodno je N. V. tek nakon više tjedana u bolnici, je li zato što prije nije bila u stanju ili nije bila koherentna, uspjela dojaviti da su životinje prepuštene same sebi u "Noinu arku" ženi koja je, jer joj je pomogla pri kastracijama nekoliko životinja, imala rezervne ključeve za kuću u Brdovcu.

Udruga "Šapica", koja je ovih dana ionako pretrpana životinjama izbačenim na ulicu po hladnom vremenu, nadljudskim naporima uspjela je iscrpljene i smršavjele pse privremeno smjestiti, ali hitno su im potrebni pomoć i udomljavanje.

Psima treba dom

G. Čujko, veterinarski inspektor iz Zaprešića, potvrdio nam je da je u tijeku obrada spašenih pasa, koji su uglavnom uredno sterilizirani, a neki izgleda i čipirani, te bi podaci o vlasništvu trebali do Božića biti poznati. Koliko je njemu poznato, broj preživjelih pasa je 21, mrtvih je nađeno pet.

Udruge "Šapica", "Noina arka", apeliraju na sve koji mogu da u ovo blagdansko vrijeme pomognu u zbrinjavanju i udomljavanju tih životinja koje su prošle teške muke, a pomoć se može ponuditi na e-mail adresu sapica@sapica.hr, ili na broj mobitela 098 521 803.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  Najgore je kad -DAME- sa debelim kaputima i to od --PELCA---setaju gradom i vode cukicu a na sebi imaju ---PELZ- od Zivotinja --- eto svijeta::::::

 • No1:

  Znaci... ženu odvedu u ludnicu, a ne provjere ima li doma životinje. E, to je stvarno \"pamet\". Dobro da nije imala malu djecu doma. I, sad je žena kriva što se brinula za napuštene životinje. A ne oni koji su ... prikaži još! je nakljukali tabletama da nije niti znala gdje je niti koji je dan. Ovo podsjeća na ono \"spašavanje\" broda na Savi.

 • Tot:

  treba uvesti dozvole za držanje životinja a vlasnike prije poslati na lječnički