Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ivan Opić: Izvor nije izgubljen, bušili su na krivom mjestu

Zadnje izvorište tople vode na Šmidhenu sada je okruženo smećem, a okoliš nitko ne održava.
09. lipnja 2010. u 08:00 0 komentara 210 prikaza
Šmidhen
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Izvora tople vode, po kojima je Šmidhen bio nadaleko poznat, više nema! Priča je to koja već neko vrijeme kruži gradom, a navodno ni investitori iz tvrtke Fantazija istražujući tlo nisu uspjeli naći toplu vodu.

Od lječilišta do šikare

Ipak, panike nema. Geolog Ivan Opić dao je jednostavno objašnjenje.

– Krivo je locirana bušotina, ali izvor nije izgubljen. Istraživač je vjerojatno raspolagao nedostatnim podacima – kaže Opić.

I doista, iz Fantazije smo preko agencije IMC doznali da su našli izvore tople vode, ali su morali bušiti dublje nego što su planirali, što im pak poskupljuje investiciju.

– Moguće je da su baš pogodili mjesto u kojem se voda iz podzemlja “spojila” s vodom iz gorja koja je hladna – objašnjava Ivan Opić dok nam daje povijesni pregled nastanka Šmidhena.

– Nekad su na Šmidhenu žene prale rublje jer je voda bila topla, a nakon što je došao gradonačelnik Ljudevit Šmidhen otvorio je lječilište i tako je sve krenulo – kaže Opić i dodaje da je cijeli Šmidhen i nastao jer je tu bio prirodni izvor tople vode.

I dok su u “slavna” vremena na Šmidhen hrlile tisuće ljudi uživati u toj kupališnoj oazi, danas on predstavlja otužan prizor.

Strše table Fantazije

Na ulazima u nekadašnji hotel i bazene iz šikare strše velike table tvrtke Fantazija za njihov pomopozno najavljivan projekt vodenih i zabavnih parkova te hotela. Ipak, dalje od ravnanja terena i rušenja starog kompleksa nisu stigli.

Čak i bušotina kod nekadašnjeg parkirališta uz bazene, gdje su investitori našli hladniji izvor vode, sada je nezaštićena, okružena smećem i cijelo vrijeme iz nje teče voda.

– Iako su stavili zaštitnu kapu na tu bušotinu, netko ju je očito razvalio i sad voda otječe – kaže Opić.

A nedaleko od te bušotine, u gustom grmlju i u hrpama smeća nalazi se i zadnje izvorište tople vode na Šmidhenu, tvrdi Opić. No, za očuvanje tog izvora od smeća nitko se ne brine. Iz Grada Samobora kažu da je Šmidhen u 75 postotnom vlasništvu Središnjeg državnog ureda za upravljanje imovinom koji bi se trebao brinuti za održavanje okoliša.

– Lani je Komunalac na zahtjev vlasnika pokosio travu na Šmidhenu, no još uvijek mu nisu platili – kaže gradonačelnik Krešo Beljak.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.