Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznad zagreba

Provjerili smo koja se nebeska tijela (i gdje) mogu vidjeti u ovo doba godine

Zvijezde
Foto: Boris Štromar
1/2
10.03.2016.
u 17:35

Treba pričekati pravi, astronomski mrak, što je trenutačno malo prije 20 sati. Za početak je dovoljan dalekozor, a uz pomoć teleskopa možete doživjeti spektakl.

U Orionovoj maglici rađaju se zvijezde, ako se noćno nebo gleda sa sjeverne polutke, sva se nebeska tijela prividno kreću oko Sjevernjače, a uz dalekozor su vidljivi i Jupiterovi mjeseci. Noćno nebo skriva mnoge zanimljivosti koje su oduvijek zanimale promatrače, a mi smo provjerili što Zagrepčani u ovo doba godine mogu vidjeti iznad svog grada.

Pruge na planetu

Za amatersko gledanje zvijezda, objašnjava astronom Boris Štromar, nije potrebna skupa oprema. Za početak je dovoljan dalekozor, dok je cijena malo kvalitetnijih teleskopa od 2000 kuna naviše. Također, obvezna je mapa noćnog neba kako bi se promatrač mogao snaći.

– Pozicija zvijezda na nebu ovisi o dobu godine, ali i noći. Tako se na sjevernoj polutci uvijek vide tijela poput Sjevernjače te Velikog i Malog medvjeda, no druge pojave nisu stalne – objašnjava Štromar, predsjednik Astronomskog društva (AD) Beskraj, te napominje kako je trenutačno najsjajnije nebesko tijelo Jupiter. Sada je u svojoj putanji najbliži Zemlji i vidljiv je cijelu noć. Uz pomoć dalekozora mogu se uočiti i njegova četiri mjeseca, a teleskopom su vidljive i pruge koje ima. Tko se nakon ponoći zagleda u smjeru istoka, pak, uz horizont može primijetiti i crvenu točku, odnosno Mars, a nedaleko je Saturn.

– Treba razlikovati sumrak nakon zalaska sunca od pravog astronomskog mraka koji je najpovoljniji za promatranje neba – kaže Štromar, koji zvijezde proučava već 20 godina. Trenutačno astronomski mrak pada malo prije 20 sati i tada se na jugu može vidjeti zviježđe Orion, koje se smatra najljepšim na nebu u ovo doba godine. Ako se pogled pomakne tek malo udesno, tu su i Plejade ili Vlašići, dok je malo niže smještena iznimno sjajna zvijezda Sirius, koja se nalazi u zviježđu Veliki pas.

Foto: Boris Štromar

Foto: Boris Štromar

– Da bi se što bolje vidjele pojave na nebu, potrebno je naći što tamniju lokaciju. Danas je svjetlosno onečišćenje veliki problem, no još ima odličnih mjesta za gledanje – ističe Štromar te napominje kako je u Zagrebu najbolja točka za promatranje neba Medvednica. Upravo ondje AD Beskraj već treći put organizira Sljeme Star Party radi popularizacije praktične astronomije.

Ulaz je besplatan

Održava se ove subote u Tomislavovu domu. U jednoj će dvorani od 17 do 22 sata biti predavanja o udaljenosti u svemiru i astronomskom turizmu, druga je rezervirana za filmove, dok će se s terase gledati nebo s nekoliko teleskopa.

– Promatranje uvelike ovisi i o vremenskim prilikama. Lani su uvjeti bili odlični jer se na Zagreb spustila magla koja je dodatno prigušila svjetla – kaže Štromar.

Ulaz na Sljeme Star Party je besplatan, no na predavanja će se posjetitelji puštati dok se dvorana ne popuni, a rezervacije nisu moguće. Za sve je organiziran i poseban jelovnik, poput Big Bang graha s kobasicama i svemirskog gulaša. •

Komentara 1

DU
Deleted user
15:57 13.03.2016.

Bravo i hvala. Lijepo je pročitati nešto zanimljivo, poučno i lijepo. Nebo, napose noćno, oduvijek nas je privlačilo beskrajem ljepote i promjena na njemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije