Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zloupotreba

iPhone aplikacijom "štancaju" lažne SMS tramvajske karte

'karta1'
Foto: ''
1/3
11.11.2011.
u 12:20

Aplikacija ne krši prava i prošla je sve potrebne provjere, no pojedinci se primjerom kupljene karte iz aplikacije koriste kao regularnom kartom za vožnju

Valentin Solina iza sebe ima niz inovacija, a i nagrada za njih. Taj je mladić autor i aplikacije iZET koja sadržava raspored javnog prijevoza, dakle dnevni i noćni vozni red tramvaja i autobusa, mrežu linija, vijesti iz ZET-a te primjer karte kupljene SMS-om.

Jedan klik za kupnju

Upravo ovo posljednje motiviralo je pojedince na posve drugu svrhu korištenja aplikacijom za iPhone koja se prodaje na app storeu (online dućan Appleovih proizvoda) – na varanje javnog gradskog prijevoznika! Vlasnici Appleova pametnog telefona kupe aplikaciju za manje od dolara (0,99 centi) i kontroloru pokažu primjer SMS karte kao pravu kartu za vožnju.

– Samo jednim klikom možete kupiti SMS kartu, a primjer karte samo je primjer i ne mogu se niti bi se trebali njime koristiti kao pravom kartom. Ta karta ne vrijedi – objašnjava inovator koji je dosad prodao 1200 ovih aplikacija. On je, opisuje proceduru, aplikaciju poslao Appleu (u američku bazu), a ondje su provjerili izgleda li dobro i funkcionira li te krše li se kakva prava i njihova pravila. Nakon svih tih provjera, aplikacija je stavljena u prodaju prema cijeni koju je Valentin odredio.

– Ne mislim da aplikacija krši ikakva prava, osim toga u novijoj verziji ima integrirano jednostavno kupovanje karte – dodaje, pomalo iznenađen zloupotrebom svoje inovacije.

Inovacije koja je u spomenutom "dućanu" jedna od najprodavanijih... Istodobno je na internetu osvanula i, nazovimo je tako, originalna varijanta za lažne SMS karte za vožnju ZET-om prikladna za druge pametne telefone. Njezin je tvorac anoniman, aplikacija se skida besplatno, a za nju, kao i za zloporabu dobronamjerne inovacije Valentina Soline, u ZET-u znaju.

Nije dugoročno

– ZET se od uvođenja usluge M-prijevoz, kojom se usluga prijevoza plaća mobilnim telefonom, u nekoliko navrata susretao s pokušajima zloporabe te usluge. Međutim, koncepcija sustava onemogućava konkretne ili dugoročne pokušaje prijevare na opisan način. Njezinom provjerom vrlo se lako otkriva autentičnost – komentirali su iz ZET-a.

Ključne riječi

Komentara 12

AN
antrophy
13:02 11.11.2011.

Koncepcija sustava je takva da je moguce proci apsolutno sve zetove provjere, od PINA do vremenskog ogranicenja kupovanja karte. Ako zetovce zanima, spreman sam tocno napisati kako pa cak i pokazati mobilnu aplikaciju koja je apsolutno funkcionalna i u vise navrata testirana cak i na uredjajima za provjeru.

DR
dreamteam
16:11 11.11.2011.

Ovo je jedan od primjera zašto bi mogli završiti kao Grcka

BO
boeing777
19:52 11.11.2011.

eto šta se dobije kad se rođe iz ZET-a naprave informatički pismeni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije