Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interaktivna igra

Avantura na ulicama Zagreba: Otkrijte tajnu Nikole Tesle

23.11.2017.
u 10:19

Interaktivnu igru u kojoj se rješavaju zagonetke osmislili su studenti Grafičkog fakulteta kao zadaću na studiju. Već je hit, a mogla bi postati i dio turističke ponude.

Na križanju Tesline i Preradovićeve, točno kod kipa velikog izumitelja, štand je postavila grupa mladih. Na glavama su imali kartonske žarulje, a u rukama su držali omotnice koje su dijelili ljudima kada bi im prišli. Oni su potom iz njih izvadili velike mape, pisane upute, šarene magnete, kartice sa zagonetkama i folije na kojima su ispisani neobični simboli te užurbano počeli hodati Ulicom Nikole Tesle pregledavajući sve oko sebe.

Kreativna Europa

Neobičan prizor koji je privukao pozornost prolaznika zapravo je dio interaktivne društvene igre koja uključuje rješavanje misterija u stvarnom prostoru i vremenu – Tesla Streetgame. “Teslin lov na blago” osmislili su studenti Grafičkog fakulteta, a ovog su ga tjedna prvi put predstavili Zagrepčanima.

Galerija: Predstavljanje specijala 'Tesla, čovjek koji je izumio 20. stoljeće'

1/26

– Sve je počelo kao zadaća na fakultetu. Dobili smo zadatak da osmislimo projekt, a kada je bio gotov, toliko nam se svidio da nismo htjeli da ostane na papiru – rekli su Monika Piragić, Anđela Stipić, Meggie Štenta, Ana Svalina, Željka Bartolić i Domagoj Jeleč, studenti treće godine koji su u realizaciju igre krenuli uz pomoć kolega i profesora, a financirana je u sklopu projekta EU “Kreativna Europa”.

– Naša ideja toliko im se svidjela da idući tjedan idemo u Irsku tamošnjim kolegama pokazati kako igra funkcionira te kako bismo mogli nešto slično pokrenuti i u Dublinu – rekli su autori projekta te objasnili da je cilj igre pratiti mapu te otkriti sve tajne koje skriva Teslina ulica. Sastoji se od dvije razine, a treba otkriti rješenje prve da bi se moglo krenuti na drugu. Igra uključuje proučavanje raznih detalja koji inače možda promaknu prolaznicima, ali i ulaske u skrivene prolaze. Tijekom osmišljavanja igre bilo je više testnih verzija i puno isprobavanja dok nisu pronašli zlatnu sredinu, da bude dovoljno izazovna, ali ne prelagana. Svi koji pozorno prate tragove mogu riješiti zagonetku i otkriti koji je poznati citat Nikole Tesle “ključ cijele igre” te dobiti nagradu.

– Teslu smo odabrali jer je jedna od najistaknutijih znanstvenih i povijesnih ličnosti s ovih prostora, a u zadnje je vrijeme jako popularan – rekla je ekipa koja se nada da će njihov projekt postati turistički hit. Reakcije su prvih igrača, naime, odlične, a svi koji žele otkriti tajnu Nikole Tesle igru mogu zaigrati još danas i sutra od 14 do 17 sati. Traje oko jednog sata, a može se igrati samostalno ili u grupi.

Cluedo na otvorenom

Među onima koje je Tesla Streetgame već oduševio su i Tea Petković, Ivana Zelić i Lucija Jović, tri studentice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

– Vidjeli smo obavijest na Fejsu i odlučile isprobati igru. Ovo je kao neki Cluedo na otvorenom, jako je zanimljivo – rekle su, dok su drugi timovi zaključili da su nešto ovakvo dosad vidjeli samo u serijama poput “Teorije velikog praska”.

VIDEO: Predstavljen specijal Tesla

 

Komentara 2

Avatar comandante
comandante
10:24 23.11.2017.

sjajno je da se Tesla konačno vrednuje onako kako zaslužuje... ako se sjetimo da je 90-ih prozivan četnikom i da mu je kuća uništena ovo je lijep civilizacijski iskorak makar bio i ekonomski motiviran

Avatar HajdukLika
HajdukLika
10:44 23.11.2017.

Konačno naš narod kuži, da ima Hrvata katolika, Hrvata pravoslavaca, Hrvata židova, Hrvata muslimana, Hrvata budista itd. Po nacionalnosti smo Hrvati, jer volimo i živimo za domovinu u kojoj smo rođeni i u kojoj smo odrastali. Vjera ne određuje nacionalnost. Inače bi po toj blesavoj logici kod nas Židov uvijek bio Izraelac, pravoslavac Srbijanac, musliman Bošnjak, budist Tibetanac, hinduist Indijac itd. Vjeru možeš primiti koju hoćeš, ali domovina ti određuje nacionalnost. Nikola Tesla je Ličanin iz ličkog sela Smiljan pored Gospića, koje se nalazi u Hrvatskoj. Po vjeroispovijedi je pravoslavac, a pravoslavna Crkva je sestrinska Crkva katolicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije