Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavljen specijal 'Tesla, čovjek koji je izumio 20. stoljeće': 'Bio je svačiji, a u biti svoj'

Uz bogat magazin na čak 130 strana tu je i DVD sa spotom pjesme "Nikola Tesla" koju je Teška industrija ponovno obradila  posebno za ovu prigodu, uz vokal Gorana Karana.
17. studenoga 2017. u 14:39 181 komentara 10901 prikaza
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/51

"Tesla - čovjek koji je izumio 20. stoljeće" naziv je Večernjakovog specijala koji je predstavljen danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a donosi niz nepoznatih i zanimljivih detalja o životu  i radu ovog velikog svjetskog genija.

Nikola Tesla Od petka 17. studenoga Tesline „zrake smrti“ tražio je i FBI

Uz bogat magazin na čak 130 strana tu je i DVD sa spotom pjesme "Nikola Tesla" koju je Teška industrija ponovno obradila  posebno za ovu prigodu, uz vokal Gorana Karana. 

 

"Zadatak je edicije skidati mitove i naslage koje su se godinama skupljale"

Magazin i spot bit će na engleskom jeziku 6. prosinca predstavljen u Europskom parlamentu u Bruxellesu, kao animirani film Tajni laboratorij Nikole Tesle autora Brune Razuma.

1 / 26
Božo Skoko, Robert Bubalo, Vladimir Paar, Dragica Mihajlović, Velimir Abramović, Damir Mandić i Renato Filipin

- Tesla je bio svačiji, a u biti svoj. Radeći ovaj specijal prešli smo tisuće kilometara do Karlovca,  Beča, Beograda, New Yorka, Smiljana... Na kraju smo napravili magazin koji će vam dati ipak drugačiji pogled na taj nepobitno najveći um, nego što to možete naći na internetu, jer zadatak je edicije skidati mitove i naslage koje su se godinama skupljale - kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, dodavši da je riječ  prvom u nizu od tri magazina posvećenih velikim povijesnim ličnostima.

Pero Jelisić Pero Jelisić Akademski kipar iz Zagreba izradio je više od 50 Teslinih skulptura

Na okruglom stolu o Tesli tom je prilikom akademik Vladimir Paar ustvrdio je da je Tesla bio veliki zaljubljenik u umjetnost i renesansni čovjek. - Dok je recitirao Goethea, sinula mu je ideja o magnetnom polju. Tesla je komunicirao na način koji dokazuje da postoji metafizički svijet koji nam nije dostupan. Danas je sigurno da sve više oživljava ideja da znanost i umjetnost imaju isti cilj: spoznati svijet. Razlikuju se samo u metodi koju koriste - rekao je Paar.

"Moramo unijeti etički moral u znanost"

Slično misli i beogradski znanstvenik i humanist prof. Velimir Abramović, koji je podsjetio kako je Tesla govorio da znanost i umjetnost dolazi iz istog izvora i uvid dolazi odozgo, jer ne postoji logika znanstvenog otkrića.

- Moramo unijeti etički moral u znanost, inače se ona razvija kao kombinacija moći i neznanja - poruka je beogradskog profesora.

Dragica Mihajlović iz udruge Genij za budućnost naglasila, koja već 20 godina u Hrvatskoj, ali i u svijetu promovira ovog nedovoljno priznatog genijalnog znanstvenika  i njegova postignuća, zahvalila se Večernjem na ovom potezu i pozvala sve da podrže inicijativu kojom bi Vlada RH predložila UN-u da  Teslin rođendan 10. srpnja proglase međunarodnim Danom izumitelja.

Predstavljanju je nazočila i ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak te izaslanik predsjednice RH Luka Đurić.

Od danas na kioscima ne propustite veliki specijal na čak 132 stranice za samo 25 kuna.

Nikola Tesla | Autor : VL Foto: VL

nikola tesla OTAC MODERNOG SVIJETA Tesla je govorio da su i žene i izumi cjelodnevni posao te da je nemoguće imati i jedno i drugo BRUNO RAZUM Časni čudak Nikola Tesla bio je Sheldon onoga doba Intervju Goran Karan: Uvijek sanjam i hodam, a želja mi nikad ne manjka
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • herold:

    Činjenica je da Tesla dolazi iz Hrvatske. Neznam šta Beograd ima s tim? Beograd se više ništa nepita.

  • herold:

    Srbi očito nemogu podnijeti da Nikola Tesla potječe iz Hrvatske pa im spominjanje Austrougarske a negiranje Hrvatske predstavlja veliko olakšanje pa makar bilo i lažno.

  • sudbina x:

    Dokaz da i homoseksualci mogu biti veliki znanstvenici...To svi homofobi moraju znati...