Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra je Zlatna igla!

Inflaciji usprkos, kvalitetni komadi uvijek imaju kupce

Zagreb: Obrtnici koji se predstavljaju na modnoj reviji Zlatna igla
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/28
13.10.2022.
u 17:29

Zavirili smo u kolekcije triju dizajnerica koje će se s još 13 kolega predstaviti na 87. izdanju modne manifestacije

Crna boja bit će kraljica u kolekcijama triju poznatih dizajnerica, a na ovogodišnjoj Zlatnoj igli, barem što se tiče Nade Došen, Katarine Mamić i Andrijane Subotić Pjajčik, prevladavat će elegantne kombinacije s malo asimetrije te ponekim detaljima u boji. Moći će se vidjeti sutra, na 87. izdanju najdugovječnije modne manifestacije u regiji koja generacijama promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn.

Spoj tradicije i suvremenog

Doajenka manifestacije, vlasnica brenda DNK, ostaje vjerna crnoj boji, a predstavit će, kaže, miniselekciju iz aktualne jesensko/zimske kolekcije. Tamne kombinacije pritom "razbija" ponekim bijelim i narančastim detaljem, a uklopit će i kožni nakit iz kolekcije "Skin machine design" koju potpisuje Bojana Jendrić.

– Minimalizam je kod po kojem se prepoznaje DNK stil. Ovo je možda i moja najpročišćenija kolekcija, a materijali su uglavnom prirodni. Prevladava, naravno, crna uz malo ivory bijele i narančaste – ističe Nada Došen.

04.10.2022., Zagreb - Obrtnici koji se predstavljaju na modnoj reviji Zlatna igla. DNK by Nada Dosen. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zlatna joj igla, govori, puno znači u obrtničkoj karijeri, posebice jer je uz televizijski prijenos dostupna svima. Obrtništvo u svijetu, pa tako i zagrebačko, već nekoliko godina odolijeva teškoj krizi, napominje, pa su mnogi u branši već umorni od aktualne situacije na tržištu, posebice zbog inflacije.

No, vlasnica Katelier Designa, koji je otvorila prije šest godina, kaže kako ne strahuje ni od krize ni od inflacije jer, objašnjava, uvijek postoje žene koje će si željeti priuštiti dobar komad. Katarina Mamić debitirat će na Zlatnoj igli, za koju smatra kako je pojam prave hrvatske revije, a ističe i kako je oduvijek sanjala da baš na njoj predstavi svoj dizajn. Njezine su kreacije inače jednobojne, ali za ovu je priliku odlučila haljine predstaviti u drukčijem svjetlu, s malo glamuroznijim materijalima. Za probijanje leda na modnoj manifestaciji odabrala je sedam dugih, elegantnih haljina od laméa i 3D čipke koje naglašavaju ramena i struk.

04.10.2022., Zagreb - Obrtnici koji se predstavljaju na modnoj reviji Zlatna igla. Katelier Design, Katarina Mamic Kujundzic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Na samom početku bilo mi je jako teško jer se trebalo nekako izboriti za mjesto na tržištu, ali u posljednje dvije godine skupila sam nekoliko stalnih klijentica, tako da se ne mogu požaliti – govori Katarina Mamić. Dodaje kako se nada da će se nastupom na Zlatnoj igli predstaviti široj publici i privući veći broj novih klijenata.

Dizajnerica koja stoji iza brenda Etna Maar ovogodišnju je jesensku kolekciju odlučila nazvati "Keep moving", što u prijevodu znači "nastavi", a referira se, kaže, na njezinu životnu situaciju u kojoj su se u posljednje dvije godine dogodile stvari koje su joj promijenile planove.

— Smatram da je posao obrtnika koji stvaraju rukama jako težak i degradiran, a ono što se u našoj branši najčešće događa jest da su manekenke zvijezde, a dizajneri i krojači gotovo se i ne primijete – kaže Andrijana Subotić Pjajčik, koja će na Zlatnoj igli predstaviti najnovije kreacije, kapute i haljine asimetričnih krojeva, u kojima, kao i kod kolegice Došen, prevladavaju crna i tamni tonovi.

04.10.2022., Zagreb - Obrtnici koji se predstavljaju na modnoj reviji Zlatna igla. Etna Maara, Andrijana Subotic Pjajcik. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovogodišnju je manifestaciju zagrebačko Udruženje obrtnika odlučilo organizirati u umjetničkom okruženju galerije Lauba, a osim novog interijera, publici će prvi put ponuditi i "showroom" u kojemu će se nakon revije moći razgledati i kupiti komadi iz predstavljenih kolekcija. Revija koja okuplja 16 dizajnera počinje u 19 sati, a prenosit će se na prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

– Zlatna igla najdugovječnija je modna revija u Hrvatskoj. Gledamo je kao spoj tradicije, kvalitete i suvremenog umjetničko-obrtničkog stvaralaštva. U ovaj jedinstven modni spektakl nisu uključeni samo dizajneri, na čijoj je inovativnosti i kvaliteti fokus, nego i ostala obrtnička zanimanja koja sudjeluju u realizaciji, poput kozmetičara, frizera, zlatara, cvjećara, ali i obrtnika koji pružaju intelektualne usluge. Stoga je ovo festival obrtništva, ručne izrade i originalnosti u svakom pogledu, a kao i svake godine, i ovaj put podižemo ljestvicu. Uključujemo novitete, njegujemo tradiciju i sretni smo što imamo podršku partnera i obrtnika iz cijele Hrvatske koji prepoznaju vrijednost jedinstvene kulturno-modne manifestacije – ističe Ivica Zanetti, predsjednik zagrebačkog Udruženja obrtnika.

Sedam kombinacija

Po sedam pomno odabranih komada iz najnovijih kolekcija sutra će predstaviti i Modni salon Dora, Nit by Ana Žarković, Iva Karačić, Modna manufaktura Mustre, Mara etno butik, Krojački obrt Jura, Petar by Lidija Skočibušić, Ivan Alduk, BiteMyStyle fashion design Zorana Aragovića, Muška moda Šabić, Ivana Jurić design, Modni krznarski salon Dvoravić i Vjenčanice Ljubav. Uz dizajnere, predstavit će se Ceh frizera i kozmetičara zagrebačkoga Udruženja obrtnika, kao i cvjećari, postolari, kišobranari, klobučari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije