Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

16 dizajnera predstavlja novitete na 87. Zlatnoj igli

Zlatna igla
10.10.2022.
u 11:01

Zagrebačka, najdugovječnija, obrtnička modna revija 87. Zlatna igla s novim konceptom održat će se ove godine u Laubi. Nakon New Yorka, Londona, Milana i Pariza, vrijeme je za Zagreb!

Zlatna igla je obrtnička modna revija koja će ove godine po 87. put po redu okupiti najbolje zagrebačke obrtnike i dizajnere. Davne 1935. godine održana je prva Zlatna igla po uzoru na onu u Parizu. Nakon pariške revije, najdugovječnija modna manifestacija u regiji koja generacijama promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn.

Jedna od dizajnerica koja će se predstaviti na Zlatnoj igli bit će i dizajnerica Iva Karačić.

„Nikada nisam bila previše riječita kad bih se sama trebala  predstaviti. Voljela sam, baš kao i danas, da me predstavlja moj rad.“ izjavila je

Romantika, bezvremenski chic, slojevitost i nabori bili su inspiracija i vodilja za stvaranje ove kolekcije.

Zemljani tonovi i prirodni materijali daju novu siluetu i formu odjevnih predmeta koji su reinterpretirani iz nekih davnih vremena. „Poruka kolekcije je – Osjećaj se dobro u onome što nosiš“, poručuje Iva.

U svoju odjeću prenosi ono što osjeća i vidi, svoje životne stavove i uvjerenja .

Upravo zato ćete se u Ivinoj odjeći uvijek osjećati udobno što je i moto cijele ove priče.

Jedna od dizajnerica koja će predstaviti svoje kreacije je i Vesna Milković - Obrt Mara. Nakon što je dizjanerica napustila karijeru pravnice i upustila se u ostvarenje dugogodišnjeg sna: promicanju hrvatske etno baštine i tradicijskih obrta kroz modni dizajn. Rođena Slavonka, inspiraciju za svoj rad pronalazi u bogatoj tradiciji ručnoga rada svoje obitelji koja potječe iz svih krajeva Hrvatske. Iz tog neisrcpnog vrela nacionalne baštine oživljava ornamente i tehniku izrade, a u tome ju uspješno prati i kćer Marija, diplomirana modna dizajnerica koja sa puno ljubavi i optimizma nastavlja ovu obiteljsku tradiciju. Zajedničkim snagama. „Mi smo čuvarice baštine i  pomičemo granice domaće etno scene vješto balansirajući spojem tradicije i urbane mode“,  izjavile su Vesna i Marija.

Na ovogodišnjej Zlatnoj igli predstavit će nam se sa kolekcijom vjenčanica pod nazivom „Zlatarica“ koja se sastoji od haljina, korzeta, suknji i  hlača za modernu mladenku.

Uz romantiku i ženstvenost tu je neizostavna bijela boja, a inspiraciju za dio ove kolekcije pronašle su u haljinama iz 60.godina prošlog stoljeća.

Inovacija kostimografkinje Marije Milković „ Futuritička šlinga“ naziv je veza koji nastaje softverskim projektiranjem i vezom te izrezivanjem pojedinih dijelova

Šlinga je vezena zlatnim nitima, oplemenjena s perlama, stakalcima, šljokicama, metalnim ukrasima ali su motivi nastali na inspiraciju hrvatskog tekstilnog rukotvorstva.

Osim futurističke šlinge u ovoj kolekciji neizostavan je slavonski zlatovez po kojem je i sama kolekcija dobila ime.

Po prvi će se puta nakon revije moći kupiti revijalni modeli predstavljenih dizajnera u showroom-u od 20:30 sati.

Revija se održava pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Gradske skupštine Grada Zagreba. Glazbena gošća večeri je Maja Blagdan.

Ove će se godine predstaviti 16 dizajnera sa svojim novim kolekcijama: DNK Nada Došen, Modni salon Dora, Nit by Ana Žarković, Iva Karačić, Modna manufaktura Mustre, Mara etno butik, Krojački obrt Jura, Petar by Lidija Skočibušić, Etna Maar, Katelier design, Alduk, BMS, Muška moda Šabić, Ivana Jurić design, Modni krznarski salon Dvoravić i Vjenčanice Ljubav.

Uz dizajnere će se predstaviti Ceh frizera i kozmetičara, cvjećari, postolari, kišobranari, klobučari i kožari Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije