Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIKUPLJANJE FUNDUSA

Imate uspomenu s Trešnjevke? Uključite je u Muzej susjedstva

Foto: Muzej susjedstva Trešnjevka
1/2
26.05.2020.
u 10:29

Donijeti ih možete od danas do četvrtka između 10 i 14 sati u Tehnički muzej Nikola Tesla, a zbog epidemioloških mjera ovoga se puta predmeti mogu fotografirati i kod kuće te slike poslati na adresu blok@blok.hr.

Donesite svoje priče, predmete, fotografije, podijelite uspomene i postanite dio Muzeja susjedstva Trešnjevka – poručuje voditeljica projekta Dunja Kučinac uoči trećeg i zasad posljednjeg ovogodišnjeg prikupljanja priloga za njegov virtualni fundus. Donijeti ih možete od danas do četvrtka između 10 i 14 sati u Tehnički muzej Nikola Tesla, a zbog epidemioloških mjera ovoga se puta predmeti mogu fotografirati i kod kuće te slike poslati na adresu blok@blok.hr.

– Fundus sa svim dosad prikupljenim fotografijama objavit će se u listopadu, zajedno s povijesnom kontekstualizacijom predmeta. Naši partneri mjesecima provode detaljna tematska istraživanja, a zbog pandemije koronavirusa edukativne šetnje kvartom koje su bile predviđene za svibanj zamijenit će se virtualnim mapama koje će izići krajem tjedna. Teme su počeci industrijalizacije, radničke migracije i ženska povijest Trešnjevke. Prva “prava” šetnja, pak, organizirat će se u lipnju, i to na temu antifašističkih spomenika u kvartu – otkriva D. Kučinac.

Tijekom posljednjeg prikupljanja krajem veljače fundus je obogaćen mnogim obiteljskim fotografijama, ali i, primjerice, uniformom Trešnjevačkih mališana te haljinom koja je u tvornici Savremena žena sašivena u povodu Univerzijade 1987.

– Dobili smo i cijeli album posvećen naselju Prve hrvatske štedionice te umjetničke fotografije jednog gospodina koji je bio član radničkog udruženja tvornice Tesla. Fotografirale smo čak i njegov stari aparat kojim je zabilježio prizore na raznim lokacijama Trešnjevke. Jedna je gospođa, pak, donijela predmete iz svog obiteljskog kafića – kaže Dunja Kučinac.

Foto: Muzej susjedstva Trešnjevka

Muzej susjedstva Trešnjevka, podsjetimo, jedan je od 15 ovogodišnjih dobitnika nagrade SozialMarie koja se dodjeljuje najboljim društvenim inovacijama u srednjoj Europi, a za to je priznanje konkurirao među 300 prijavljenih projekata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije