Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studentske sobe na crno

Ilegalni krevet u domu deset puta jeftiniji nego lani, može i na rate

23.12.2015., Zagreb - U Studentskom domu Stjepan Radic svecano je obiljezen zavrsetak radova na rekonstrukciji studentskih naselja Stjepan Radic i Cvjetno.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
06.01.2016.
u 12:24

Prodavači se, naravno, prijavljuju pod lažnim imenima, a gotovo su svi spremni na cjenkanje jer im novac "hitno treba"

"Prodajem mjesto u domu!" "Povoljno!" "Može i na rate", "Hitno"... Više od 50 sličnih oglasa moglo se pronaći na Facebook stranicama zagrebačkih studentskih domova samo u zadnjih nekoliko dana. Jučer je, naime, počelo useljavanje u novoobnovljene studentske domove Stjepan Radić i Cvjetno naselje, a usporedo s tim, studenti su naveliko počeli i s preprodajom soba. Stoga smo i sami odlučili provjeriti koliko je komplicirano ilegalno kupiti sobu u domu.

Ne boje se provjera

Samo nekoliko klikova bilo je potrebno za javljanje na oglas. Izradili smo profil "kupujem sobu" na društvenim mrežama, prijavili se na jednu od stranica na kojima se objavljuju oglasi i javili se prodavačima. Prvi su odgovori počeli stizati već nakon nekoliko minuta. Većina prodavača također je imala lažna imena, poput Marije Marić ili Pere Perića, jer Studentski centar već godinama pokušava stati na kraj ilegalnoj kupnji i prodaji kako kontrolama tako i pregledavanjem oglasa na internetu.

– Sobe prodaju studenti koji su dobili mjesto u domu, ali im zapravo nije potrebno, što nije korektno prema drugima. Bilo bi najpoštenije da sobe dobiju oni kojima su najpotrebnije – kaže Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj Studentskoga centra.

Lani je, dodaje, ulovljeno 50-ak ilegalaca, a kazna za prodaju ili kupnju doma je zabrana prijave za smještaj do kraja studiranja.

Ipak, prodavači kojima smo se javili na oglas uvjeravaju nas da brige – nema.

– Kontrole su rijetke, a i obično se zna kada će doći. Ja sam godinama živjela u domu i nikad ih nisam vidjela – govori jedna studentica. Druga pak objašnjava kako je moguće da netko prijavi ilegalca ako sazna da je dom kupio, tako da bi bilo najbolje da se to nikome ne govori. Ni većina studenata, naime, ne podržava preprodaju soba jer je smatraju nepoštenom.

Ionako imam loše ocjene

Što se tiče plaćanja, prodavaču se daje jednokratni iznos pri useljenju koji varira od 400 do 2000 kuna, ovisno o oglasu. Međutim, gotovo su svi spremni na cjenkanje. Novac im hitno treba, kažu, i najvažnije je da mjesto u domu prodaju te zato iz godine u godinu sve više spuštaju cijene. Naime, još se prošle godine za dom tražilo oko 6000 kuna, dok se danas prodaju i za 10 puta manji iznos.

– Osim što platiš sobu, još moraš svaki mjesec platiti najam Studentskom centru, od 200 do 650 kuna, ovisno o kategoriji, ali to je i dalje puno manje nego za stan – objašnjava studentica koja već drugu godinu živi u kupljenoj sobi na Savi. Ne strahuje jer s obzirom na ocjene, kaže, dom ionako neće dobiti pa za nju praktički sankcije i nema. *

Komentara 9

HR
hr76
13:34 06.01.2016.

Stati na kraj tome! Koga se uhvati u preprodaji, trajno (potcrtavam trajno) ga lišiti svih studentskih povlastica. Može se to vrlo lako riješit, samo treba malo volje!

TH
than
17:56 06.01.2016.

Sve se to da lagano rijesiti da nadlezni zele rijesiti. I to vrlo brzo.

DU
Deleted user
13:41 06.01.2016.

Zar to nije kazneno djelo? Sto policija radi? Neka se jave na oglase i to rijese! Drzava je puna lopova. Krenu od prodaje smjestaja u domu. Sto ce tek raditi kad i ako diplomiraju??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije