Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
toplinski udar

Idućih dana u Zagrebu i okolici umjerena i velika opasnost od vrućina

vrućine
Marko Lukunić/PIXSELL
10.08.2015.
u 18:26

Gradski ured za zdravstvo upozorava da od 10 do 17 sati treba izbjegavati izravno izlaganje suncu, piti puno tekućine, odijevati se lagano...

Premda se ponegdje može pročitati ili čuti kako bi velike vrućine ovih dana mogle jenjati, iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo ništa ne prepuštaju slučaju pa, pozivajući se na Akcijski plan Ministarstva zdravlja, vezan uz vrućine, obavještavaju i upozoravaju građane kako će idućih nekoliko dana biti umjerena do velika opanost od toplinskog udara!

Kako ističu, UMJERENA opasnost je najavljena za zagrebačku regiju od utorka, a krajem tjedna i VELIKA opasnost, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

"Toplinski val umjerene opasnosti može izazvati dehidracju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode.

Toplinski val velike i vrlo velike opasnosti može izazvati pored dehidracije, suhe i crvene kože te ubrzanog bila i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno" - objašnjenje je nadležnoga Gradskog ureda.

Stoga se, zlu ne trebalo, opet upozorava da je tijekom toplinskoga vala važno i nužno izbjegavati izravno izlaganje suncu od 10 do 17 sati, treba biti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, te pića bez alkohola.

Na sebe je pogodno staviti laganu odjeću i obuću, kao i sunčane naočale, a nije zgorega na glavu navući ni šešir. Uz to, valja smanjiti fizičke napore i što je moguće više se držati hlada. Bitno je, dođe li do osjećaja vrućine ili s njom povezane iscrpljenosti, da se čovjek rashladi u hladnijim prostorima i otušira se mlakom vodom. Starije osobe i djecu, ali i kućne ljubimce, ne smije se ostavljati na suncu bez nadzora, treba jesti laganiju hranu bogatu vodom, poput svježega voća i povrća i juha...

Komentara 7

TH
than
19:42 10.08.2015.

Aj' da vec prodju te vrucine, pa da ne citam vise o tome. Da se ljudi zdravije hrane, vise bave sportom i manje vise u klimatiziranim prostorima bili bi daleko zdraviji i lakse sve podnosili. Tromo tijelo, puno masti ii klima koja sprjecava organizam da se navikne na novonastale uvjete samo odmaze pri vrucinama.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
14:03 11.08.2015.

Pa kaj cendrate...ljeto je, sigurno da je vruce...pa nebumo se sad na Jelacicu slicuhali...

TR
Trnjanec
21:21 10.08.2015.

I treba izbjegavati ZET-ove autobuse, ako je ikako moguće, jer oni nisu klimatizirani. Novi tramvaji još kako-tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije