Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Areni Zagreb treće izdanje Festivala hrane i vina

Idemo od štanda do štanda i čačkalicom 'pikamo' sve najfinije

13.11.2015., Zagreb - Otvorenje 3. izdanja Hrvatskog festivala hrane i vina u sportskoj dvorani Arena Zagreb, koji okuplja 300 proizvodjaca.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
14.11.2015.
u 14:33


Izlažu proizvođači iz 16 županija, a uz uživanje u raznim delicijama i vinu, posjetitelji mogu sudjelovati i u radionicama

U njoj se obično ganja lopta ili se pak, dok ljubitelji sporta mašu zastavama omiljenog kluba, pjevaju i navijačke pjesme. Ili hitovi omiljenog benda i pjevača. Iduća dva dana, međutim, Arena Zagreb bit će dom okusa iz 16 hrvatskih županija, a osim u vrhunskim delicijama, na Festivalu hrane i vina može se uživati i u 34 kulinarske i 11 vinskih radionica.

Unikatni prozvodi

–Slanina, kobasice te pečeni odojak, to se može probati kod nas. Noćas smo pripremili čak 10 odojaka kako bi se meso moglo probati. I to pravo, slavonsko meso - objasnio je Goran Jančo, inače i ovogodišnji dobitnih Večernjakove nagrade za najbolji OPG, Zlata vrijedan. Kako kaže Jančo, meso s njegova OPG-a zapravo je na nekoliko štandova festivala, ali u obliku različitih prerađevina. Slavonski proizvodi prvog su dana festivala privlačili brojne posjetitelje, koji su hodali s vlastitim čačkalicama ne bi li "napiknuli" pokoji izložak za degustaciju, a uz Slavoniju draga im je bila i Dalmacija.

–Naši proizvodi inače se rijetko mogu naći, kupuju se isključivo kod nas, rijetko čak idemo i na sajmove. Tako da se nadamo da ćemo ovdje steći novu klijentelu, kojoj neće biti teško po naše proizvode "potegnuti" i do Dalmacije - ispričao je Stipe Roca iz Dalmatinske kuće pršuta Roca, gospodarstva u blizini Stankovaca u Zadarskoj županiji.

Pašteta od pršuta i dalmatinska salama s ružmarinom, kaže Roca, njihovi su unikatni proizvodi, a posebnošću se može podičiti i Bruna Mudrić s istoimenog OPG-a, koja na festivalu nudi pekmez od čilija.

Jednostavno uživamo

–Sve radimo roditelji, sestra i ja, ovdje u Zagrebu. Ručno se kuha pekmez, "po starinski", a u tome jednostavno uživamo, pa zato i eksperimentiramo - objasnila je Bruna Mudrić te dodala kako pekmez od čilija njene obitelji nije svima po volji, ali tko ga proba jednom, ne može ga prestati jesti. Kako kaže mlada poduzetnica, Hrvati zapravo volje malo ljuću hranu, a često toga nisu ni svjesni. Što još vole, može se saznati na Festivalu hrane i vina do nedjelje, a ulaznice se prodaju po cijeni od 30 kuna.

Komentara 2

NE
nemanatrag
07:49 16.11.2015.

Eto što je ostalo od nekad jake hrvatske industrije....

LA
laracrofr
07:11 15.11.2015.

Hrvati volje malo ljucu hranu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije