Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život na -10 stupnjeva

I u centru pucale cijevi od sibirske hladnoće

27.02.2018.
u 08:59

Prvog jutra polarne zime na Klinici za traumatologiju primljeno je 30 pacijenata.

U četrdeset godina, koliko rade na najvećoj zagrebačkoj tržnici, najstariji prodavači i kumice nikad nisu vidjeli prazniji Dolac. Zapusi vjetra koji su snijeg dizali visoko u zrak, stvarajući dojam polarne oluje, i temperature ispod nule Zagrepčane su, izgleda, ipak zadržali u toplim domovima. Na velike minuse izišli su samo oni koji su morali, a i tada se vrijeme provedeno na otvorenom skraćivalo na minimum. Čak su i “puš-pauze” ispred firmi bile nužno zlo. Dok se palila cigareta cupkalo se na mjestu i hukalo u šake, a velika hladnoća bila je glavna tema razgovora u trgovinama, pekarnicama, kafićima...

Dok su termometri pokazivali -10°C, komentiralo se kako je dojam ipak puno hladniji. Dokazali su to i meteorološki portali, koji su uz svoju redovitu prognozu dodali još jednu vrijednost - temperaturu “RealFeel”, koja u obzir uzima i vlažnost, naoblaku, vjetar, intenzitet i kut Sunca, a prema kojoj je stvarni osjećaj hladnoće tijekom dana padao i na -20 stupnjeva. Posljedice hladnog vala koji stiže iz Sibira već su se mogle vidjeti diljem zagrebačkih ulica. Punili su se lonci i hamperi vodom u Masarykovoj ulici, prije nego što su im djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) zavrnuli pipu upozoravajući stanare i vlasnike lokala da će nekoliko sati biti bez vode.

1/20

- Rekli su da je cijev uz ulicu popucala od hladnoće, no uspio sam napuniti sve posude koje sam imao slobodno u slučaju da zatreba za wc ili za piće - kazao je Bruno Pletikos iz antikvarijata Studio u Masarykovoj. Iz ViO-a kažu kako ne postoji mogućnost zaleđivanja vode na vodoopskrbnoj mreži jer se cijevi polažu na za to propisnu dubinu unutar tla gdje su temperature značajno više od temperature atmosfere.

- Do mogućeg smrzavanja vode može doći na priključnim cijevima prema potrošaču, pa stanovnici moraju voditi računa da se instalacije ne ostavljaju na dulje vrijeme zbog odlaska na put. U uvjetima niskih temperatura poželjno je da potrošač obavi redovit pregled vodomjernog okna, osigura da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (dekama, tkaninama ili staklenom vunom) - upozoravaju iz ViO-a.

Posljedice smrzavanja osjetili su i u Klinici za traumatologiju, gdje su samo u jednom jutru pregledali više od trideset pacijenata. Građani koji su se okliznuli i pali dolazili su tamo zbog nagnječenja, fraktura, prijeloma i iščašenja.

- Najčešće se radi o prijelomima gležnja i ručnih zglobova. Bitan je dodatni oprez te obvezne čizme koje učvršćuju gležanj poput gojzerica - kažu u “Traumi”.

Zbog niskih temperatura i Hrvatski zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” izdao je detaljno upozorenje na koji način se zaštititi od hladnoće. Uz kapu i rukavice, obavezno je i prekriti usta šalom kako bi se spriječilo izravno udisanje hladnog zraka. Pridržavao se toga poneki šetač, no najčešće biciklisti, koji se unatoč vremenu nisu željeli odreći svog životnog stila. Samo do 11 sati pored Gradske uprave brojač biciklista zabilježio je 103 entuzijasta na dva kotača.

Ciča zima ne smeta ni životinjama u Zoološkom vrtu, koje uživaju u snježnim pahuljama. Neće im smetati, kaže Tomislav Krizmanić iz ZOO-a, ni još veći minusi koji tek dolaze. Sutra su, naime, najavili i do -20, a kako će temperature padati, tako će u HEP Toplinarstvu pojačati grijanje.

- Probleme s isporukom ne očekujemo - poručili su.

Komentara 2

WE
weAreCro
11:24 27.02.2018.

Hahahah 😂 od “sibirske hlednoce”??? Vec mi je zlo od ovakvih senzacionalistickih naslova. Da si ti otisao dalje od bregane ne bi tako pisao, kad je u Sibiru vrijeme kao sto je ovih dana kod nas onda oni budu sretni jer vise nije -30/-40 i znaju da im proljece kuca na vrata.

DE
demokršćanin
10:16 27.02.2018.

Pročitavši članak razveselio sam se .Upoznao sam još jednu "krasnu" hrvatsku riječ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije