Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CVJETNI PROLAZ Hoto grupa dobila dozvolu i za uklanjanje zgrade pokraj Tiskare

Horvatinčić već ruši kino Zagreb, SPC maše tužbom

02.11.2008.
u 23:34

Zgradi kina Zagreb dani su odbrojeni. Horvatinčić je dobio dozvolu za rušenje, zgrada je već načeta i samo je pitanje dana kada će od nje ostati prah.

Neće dinamitom...
Na Horvatinčićevu gradilištu radilo se i danas.

– Malim kamionima počeli smo odvoziti ostatke srušene zgrade tiskare. Pripremamo se i za rušenje kina. Već smo uklonili dio krovišta da vidimo što nas čeka. Sve ide prema planu. Danas nastavljamo s uklanjanjem kina – rekao je Božidar Blažević, nadzornik na gradilištu. Tvrdi da stanari nemaju razloga za strah.

– Nećemo na zgradu kina navaliti dinamitom. Rušit ćemo pažljivo. Uostalom, rušenje tiskare prošlo je bez ijednog incidenta – rekao je Blažević. S rušenjem kina ne može se pomiriti paroh Srpske pravoslavne crkve Milenko Popović.

– I dalje tvrdimo da je zgrada kina naša. Iako smo sve sudske procese u Hrvatskoj izgubili, nismo se predali. Vlasništvo nad zgradom dokazat ćemo na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Nakon čega ćemo tražiti da se zgrada ponovno izgradi. Ciglu po ciglu – najavio je uskrsnuće kina paroh Popović.

Hoto grupa počela je s rušenjem kina u četvrtak. Istog su dana medijima poslali priopćenje i presliku dozvole za rušenje. Gradski ured za graditeljstvo zapravo je samo izmijenio ime na staroj dozvoli iz 2003. godine. Umjesto Kinematografa Zagreb, tadašnjeg vlasnika zgrade, dozvola je dodijeljena Hoto Grupi koja je zgradu kina Zagreb u međuvremenu kupila. SPC traži ponovni postupak, tvrdeći da se ne može samo tako promijeniti ime na dozvoli.

Iznuđeno rješenje
– Ovo je rješenje iznuđeno. Tražili su rupu u zakonu. Podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv gospođe koja je izdala dozvolu zbog zloporabe položaja – kaže Popović. Dozvolu je 14. listopada izdao Gradski ured za graditeljstvo, a potpisala ju je Vera Siuc, načelnica za graditeljstvo u Središnjem uredu Grada Zagreba.

Tomislav Horvatinčić nije danas želio komentirati tvrdnje paroha Popovića, niti razgovarati o projektu Cvjetni prolaz. Očitao nam je bukvicu i rekao da nijedan poduzetnik nije bio toliko strpljiv kao on.

– Iako svaku dozvolu čekam godinama, nikad ništa nisam učinio prije ili mimo zakona. Čim napravim korak, pljušte tužbe sa svih strana, dolaze inspekcije... Ja sam izreketaren – rekao je Tomislav Horvatinčić.


Spreman i tijelom braniti kino

Sudeći prema najavama SPC-a, inspekcije će i dalje hodočastiti Cvjetnim trgom, ali i policija. – Čim primijetim da radnici ruše kino, pozvat ću policiju. Inspekciju sam već pozvao – rekao je paroh Popović. Kaže da je spreman pridružiti se građanima i tijelima braniti zgradu kina, ali neće učiniti prvi korak. Tko će? Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević tvrdi da oni ne spremaju akciju obrane kina. Tomašević kaže da, koliko mu je poznato, takvo što ne pripremaju niti drugi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije