Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP okuplja partnere

Holjevac traži četiri mjesta i da bude šefica Skupštine

'26.01.2013., Zagreb - Radio Soundset Plavi organizirao je  humanitarno grudanje gradonacelnika Milana Bandica, a sva sredstva od prodanih gruda idu  za pomoc beskucnicima.  Photo: Marko Lukunic/PIXSE
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/6
29.01.2013.
u 18:00

Zagrebački SDP tvrdi da će predsjednik Skupštine opet biti Davor Bernardić. U tom slučaju Holjevac će tražiti mjesto dogradonačelnice

Zagrebački SDP na lokalne izbore mora izaći s velikom koalicijom ako želi imati stabilnu većinu u Gradskoj skupštini u iduće četiri godine. Bez koalicije s HNS-om, HSU-om i Tatjanom Holjevac, SDP nema nikakvih izgleda za apsolutnu pobjedu na zagrebačkim izborima.

HNS \"riješen\"

Uostalom, tako je bilo i na prošlim zagrebačkim izborima kada je SDP zajedno s HSU-om osvojio 33,3 posto glasova, odnosno 22 od ukupno 51 mjesta u Gradskoj skupštini pa im je za stabilnu većinu nakon izbora ipak trebao HNS, koji je osvojio pet mandata.

Svjesni su toga vodeći ljudi zagrebačkog SDP-a koji planiraju da bi velika koalicija (SDP-HNS-HSU-Tatjana Holjevac) osvojila između 28 i 31 mjesta u Gradskoj skupštini. Dok su pregovori s HNS-om manje-više gotovi, s HSU-om i Tatjanom Holjevac dogovor još nije postignut.

– Vjerujemo da ćemo se uspjeti dogovoriti sa svima jer dijelimo vrlo slične svjetonazorske vrijednosti. Svjesni smo da ćemo partnerima morati prepustiti koje mjesto na listi, ali to je uvijek tako, manje stranke u koaliciji uvijek prođu malo bolje od najveće. Ali okviri su poznati, broj mjesta na listi za Skupštinu bit će u skladu s rezultatom koje su te stranke ostvarile u posljednja dva izborna ciklusa i u Zagrebu i na parlamentarnim izborima – kaže naš sugovornik iz zagrebačkog SDP-a.

Izborna \"matematika\" jasna je i Tatjani Holjevac, koja je uvjerena da i samostalno opet može osvojiti četiri mandata, koliko je osvojila na zagrebačkim izborima i 2009. i 2005. godine. Kako zna da bi baš njena četiri mandata mogla odlučiti hoće li SDP imati većinu u Skupštini, postavlja se tvrdo u pregovorima i traži maksimum – najmanje četiri mjesta na listi koja sigurno vode u Skupštinu, a za sebe traži mjesto predsjednice Gradske skupštine.

Uostalom, to joj je već jednom bilo pošlo za rukom. Nakon izbora 2005. godine T. Holjevac je u pregovorima s tadašnjim šefom zagrebačkog SDP-a Milanom Bandićem uspjela dobiti mjesto predsjednice Skupštine na kojemu je bila do 2009. godine.

– Tatjana Holjevac traži mjesto više nego što danas ima – kaže naš izvor iz SDP-a. Kako je trenutačno potpredsjednica Skupštine, jasno je da traži četverogodišnji mandat na čelu zagrebačkog \"parlamenta\". – Siguran sam da ćemo se uspjeti dogovoriti iako neće dobiti sve što traži. Naime, predsjednik Skupštine opet će biti predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić – kaže naš sugovornik iz SDP-a.

Doznajemo da bi Holjevac rado pristala i na mjesto dogradonačelnice Zagreba.

HSU čeka dobru ponudu

SDP-u pregovori neće biti laki ni s HSU-om jer šefica gradske organizacije Višnja Fortuna još i danas kao pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom vrlo dobro surađuje s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

– Pregovori sa SDP-om nisu zapeli, ali još ništa nije dogovoreno. Ne želim žuriti s odlukom – kaže V. Fortuna. 

Komentara 3

DE
demokršćanin
20:54 29.01.2013.

MAGLA! Pojedinim "političarima" još nije jasno da su istrošeni.

MO
morales
11:46 30.01.2013.

Baš bih volio čuti ljude koji glasuju za T. Holjevac koji je razlog što joj daju glas. Tu ženu 4 godine nitko ne čuje, onda se oglasi 2 puta s uvijek istom temom (oko telekomunikacijske infrastrukture) i dobije 5-6% glasova?!

ZO
zorror
15:13 30.01.2013.

Tatjana Holjevac je već dugo u glavnim institucijama u gradu Zagrebu i iskreno, za nju ne mogu reći da imam ikakav dojam. Jedino što mi je palo na pamet u vezi nje je da je već dugo na nekoj poziciji, a učinak? Sada će još i koalirati s SDP-om...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije